Без концертів, але з ковзанками. У КМДА розповіли, як столиця святкуватиме Новий рік

Без концертів, але з ковзанками. У КМДА розповіли, як столиця святкуватиме Новий рік

Без концертів, але з ковзанками. У КМДА розповіли, як столиця святкуватиме Новий рік
.

У Київській міській державній адміністрації розповіли про заплановані на Новий рік та Різдво святкові заходи. За словами чиновників, цьогоріч у центрі столиці облаштують три тематичні локації, ковзанки, організують пішохідний маршрут, а також транслюватимуть святкові заходи онлайн.

Карантинні обмеження

Як заявив начальник відділу координації та моніторингу проведення масових заходів Києві та реалізації проєктів апарату КМДА Кирило Воронін, цього року святкування відбуватиметься без масових заходів.

"Враховуючи ситуацію з коронавірусом, було вирішено відмовитись від традиційного формату святкування із залученням фудкортів, концертів, анімаційних програм", – розповів він.

При цьому столична влада не перекриватиме центральну частину міста та намагатиметься розвантажити її від припаркованих автівок. Водночас на Софійській площі на киян чекатимуть артінсталяції, сувеніри, напої та снеки.

"Районними держадміністраціями у Києві доручено забезпечити святкове та тематичне оформлення вулиць, встановлення ялинок в кожному районі столиці, тобто столиця порине у справжню святкову атмосферу з урахуванням абсолютно всіх протиепідемічних обмежень", – запевнив чиновник.

Різдвяний маршрут

За словами директорки департаменту культури Київської міської державної адміністрації Діни Попової, цього року мешканцям столиці також запропонують святковий пішохідний маршрут.

"Ми розробили вперше цього року великий різдвяний і новорічний пішохідний маршрут Києвом", – розповіла вона.

Маршрут проходитиме через велосипедно-пішохідний міст та Алею художників, яка виводитиме Андріївським узвозом до Контрактової площі. Вздовж маршруту розмістять світлові артінсталяції, а на Контрактовій площі, біля Арки дружби народів та на Софійській площі працюватиме ковзанка на відкритому повітрі.

"Ми будемо спонукати киян не стояти на місці, рухатися від однієї інсталяції до іншої вздовж усього маршруту, який складає близько 8 кілометрів в обидва боки", – додав Воронін

Сніг Fest

Також Попова розповіла, що цього року біля Арки дружби народів вдруге проводитиметься Сніг Fest.

"Минулого року ви могли бачити, як змагаються українські та європейські сноубордисти і лижники, так само буде цього року. Ми будемо транслювати подію, тому що цей рік не дозволить нам зібрати глядачів", – зазначила вона.

За словами Попової, за рештою змагань та заходів також можна буде спостерігати онлайн.

Штучна ялинка

За словами Попової, ялинка, яку встановлять на Софійській площі у Києві в рамках святкувань Нового року та Різдва Христового, цьогоріч буде штучною.

"Цього року у нас абсолютно інший формат до ялинки. Ялинка цього року буде штучною, тому що справді цей рік незвичайний, і ми прислухаємося до всієї вашої критики. Подивимося, скільки її буде цього року, тому що ми зробили абсолютно незвичну для нас ялинку, оформили її незвично, але сподіваємося, що це принесе нам щастя і казку наступного року", – розповіла посадовиця.

Тематичні локації

Як розповів засновник проєкту Folk Ukraine та організатор новорічних і різдвяних святкувань на Софійській і Контрактовій площах Ігор Добруцький, цього року локації, на яких відбуватимуться святкування, оформлять у трьох різних тематиках.

За його словами, на Софійській площі, тематикою оздоблення якої буде "Чарівний ліс", встановлять 31-метрову ялинку.

Під Аркою дружби народів встановлять ялинку заввишки 20 метрів. Назва тематики в цій локації – "Кришталевий палац".

"Все оформлення самої ялинки, пішохідного моста, всіх доріжок, які ведуть до Арки дружби народів, буде в кришталевому стилі, вона буде у "холодних" кольорах", – зазначив Добруцький.

Як розповів Добруцький, третю ялинку заввишки 18 метрів встановлять на Контрактовій площі. Ця локація буде оформлена в тематиці Петриківського розпису.

"Ви побачите всі розписи тарілок, які робили найкращі майстри з Дніпра. Ми їх отримали, і вони будуть на ялинці. Вона також буде оформлена яблуками, горіхами. Така буде традиційна українська ялинка", – пояснив він.

Також Добруцький зазначив, що засвічування головної ялинки країни відбудеться 19 грудня о 19:00. Директорка департаменту культури КМДА також повідомила, що 10 районів Києва теж засвітять ялинки в парках або поблизу районних адміністрацій.

Що відомо

  • Кабінет міністрів припинив дію "карантину вихідного дня", який був запроваджений в Україні до 30 листопада.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що транспорт в Україні працюватиме навіть у разі запровадження жорсткого карантину.
  • Соціологи повідомили, що більшість українців вважають СOVID-19 "реальною загрозою" для себе та своїх родин.

На початок