Сором за сесію, рука співпраці для "слуг" та посади – що каже новий голова Рівнеоблради

Сором за сесію, рука співпраці для "слуг" та посади – що каже новий голова Рівнеоблради

Сором за сесію, рука співпраці для "слуг" та посади – що каже новий голова Рівнеоблради
. Сергій Кондрачук, Facebook Рівненської облрдари

Новий голова Рівненської облради Сергій Кондрачук, який представляє "Європейську солідарність", готовий подати "руку співпраці" голові ОДА від "Слуги народу" Віталію Ковалю. Навіть попри те, що зі "слугами" у них немає нічого спільного. Про це він заявив у програмі "Сьогодні. Головне" на Суспільному.

Посадовець також розповів про те, чому йому соромно за перший день роботи облради, про домовленості щодо посад та те, чому створилась більшість із тими, кого раніше категорично на це не розглядали.

Поділ посад

Перша сесія облради 8-го скликання відбулась у середу, 2-го грудня. Участь у виборах голови і заступників брали фракції "Європейська солідарність", "Свобода", "Радикальна партія" і "За майбутнє". Покинули залу й не голосували представники фракції "Слуга народу", "Сила і честь" та "Батьківщина".

Фактично, на голосуванні залишились представники тих політсил, які у день сесії отримали певні посади. Для прикладу, першим заступником голови став "радикал" Сергій Свисталюк, заступником – "свободівець" Олексій Бучинський. Детально про те, хто очолив комісії – ТУТ.

"Формуючи керівництво постійних комісій, ми лишили кілька вакансій серед голів і заступників комісій, чудово розуміючи, що всі політсили в облраді повинні мати теж своїх керівників постійних комісій. Тому я б не робив таких однозначних висновків", – каже голова облради Сергій Кондрачук.

Стосовно того, що підсумки голосування були обумовлені заздалегідь – пояснює:

"Мені було б нелогічно зараз лукавити і казати, що це було вирішено прямо в залі. Звичайно, консультації велись, проводились зустрічі, певні переговори. Вони відбувались і в залі, на перервах – чотири чи п'ять разів оголошували перерви. Треба було якось впливати на цей процес і якось його "ламати", що, власне, і відбулось".

Має бути соромно

Сергій Кондрачук каже, що він не у захваті від того, як почала роботу нова облрада. Але, додає, плюсом є те, що робота почалась, а не зупинилась у перший же день.

"Усім має бути соромно, що обласна рада 8-го скликання починає повторювати помилки скликання 7-го, коли "договорняки", намагаються щось переграти і, що найголовніше – знівелювати думкою мешканців Рівненської області", – каже Кондрачук.

Розмова із Сергієм Кондрачуком починається на 38-й хвилині ефіру.

Слово – не горобець...

Ще перед виборами у програмі "Виборчий округ" на Суспільному Сергій Кондрачук як кандидат від "Європейської солідарності" заявляв, що є політсили, з якими не будуть об'єднуватись:

"Це точно не може бути "Слуга народу", це точно не може бути "ОПЗЖ", це точно не може бути "За майбутнє. Нам з ними не по дорозі за будь-яких умов"

У прямому ефірі журналісти Суспільного попросили прокоментувати його, чому "За майбутнє" наразі увійшло в ту більшість, яка голосувала за посади на першій сесії.

"Тут можна відповісти двома варіантами. У всьому цивілізованому світі прийнято, і навіть у Верховній раді, прийнято представникам опозиційних партій давати посаду заступника. Так прийнято у світі. Хочу наголосити, що в обласних радах немає такого принципу, як "коаліція" чи "опозиція". А є принцип у деяких, коли все нормально – принцип здорового глузду. І коли частина виходить, а частина лишається, керуючись здоровим глуздом – маємо цим пишатись", – відповів новий голова облради.

Рука співпраці для "слуг"

Зважаючи на те, що співпраця із фракцією "За майбутнє сталась", Суспільне запитало, чи можливий союз із фракцією "Слуга народу".

"Я зараз готовий бути першим, хто протягує руку співпраці діючому голові ОДА. Навіть після того, коли у Рівненському районі головою обрали представника "ЄС", навіть після того, коли у Сарненському районі головою обрали представника "ЄС", я готовий бути першим, хто простягне руку співпраці на благо мешканців Рівненщини. Чи готовий Віталій Станіславович, будучи представником Зеленського на Рівненщині, взяти цю руку – це його справа. Хоча ментально, зрозуміло, зі "слугами" у нас нічого спільного", – каже Сергій Кондрачук.

Відповідь Коваля

Після ефіру Суспільне звернулось у пресслужбу ОДА із проханням отримати реакцію голови обласної адміністрації Віталія Коваля на пропозицію нового голови Рівнеоблради. Відповідь, яку отримали, подаємо без скорочень:

"Сергій Кондрачук суперечить сам собі (говорить з посмішкою, - авт). Каже, що мені "протягує руку", та разом з тим декларує, що "не має нічого спільного". Та попри цю нелогічність та його бажання грати у велику політику на місцевому рівні, скажу наступне.

Як голова ОДА я майже рік пропрацював в опозиції. В місцевих радах не було жодного представника президентської партії. Я завжди казав – хоча б один депутат – це вже перемога, а нині наші фракції в радах чималі. Працював і працюю з усіма депутатами, незалежно від партійної приналежності.

Переконаний – на місцях не партійні гасла і прапори вирішують питання життєдіяльності громад, проблеми доріг і багатоквартирних будинків, шкіл і лікарень. Конструктивна позиція, ефективні рішення, готовність працювати, політична незаангажованність – ось що важливе. Готовність об'єднуватися не навколо посад, а задля розвитку краю.

І використовувати свій мандат довіри не для майбутніх політичних перегонів, а для виконання обіцянок перед виборцями".

Що відомо

  • У Рівненську обласну раду на місцевих виборах потрапило 7 політсил.
  • У "ЄС" – 14 мандатів, "Слуга народу" – 12, "За майбутнє" – 9, "Батьківщина" – 9, "Сила і честь" – 8, "Радикальна партія" – 6, "Свобода" – 6.
На початок