Вакцину від СOVID-19 зареєструють в Україні за скороченою процедурою — Радуцький

Вакцину від СOVID-19 зареєструють в Україні за скороченою процедурою — Радуцький

Ексклюзивно
Вакцину від СOVID-19 зареєструють в Україні за скороченою процедурою — Радуцький
. AP

Після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я сертифікує вакцину проти коронавірусу, її планують зареєструвати в Україні за скороченою процедурою.

Про це Суспільному розповів народний депутат, голова комітету Верховної ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Він зазначив, що під час пленарного засідання парламенту 3 грудня планується розглянути законопроєкт, який дозволить зареєструвати сертифіковану вакцину за скороченою процедурою.

"Сьогодні Великобританія перша зареєструвала та дозволила використовувати Pfizer вакцину і вже з 10 грудня вони починають вакцинацію. Цей закон про те, що як тільки з'явиться сертифікована Всесвітньою організацією здоров'я вакцина і вона буде мати дозвільні документи Сполучених Штатів, Європейського Союзу, тощо, то ми дозволяємо в Україні її реєструвати за скороченою процедурою", - заявив він.

За словами Радуцького, документ також збільшить список країн, з яких буде дозволено ввозити вакцину: додалися Мексика, Бразилія та Індія.

"Потужності виробництва вакцини у світі обмежені - заводи, які розміщені там, не встигнуть виробити таку кількість вакцини, яка потрібна світу. Тому вже сьогодні, я знаю, що AstraZeneca забронювала деякі потужності в Індії. І тут, що може відбутися - вакцина AstraZeneca, але вироблена не в Англії - і ми не зможемо зареєструвати її за "ковідною" процедурою. Законопроєкт - про це", - розповів нардеп.

Що відомо

  • Під Верховною радою від ранку 2 грудня відбулися одразу два паралельні мітинги на підтримку та проти ухвалення законопроєкту 4142, який містить кілька нових пунктів про вакцинацію населення.
  • Верховна рада готується розглянути законопроєкт №4142 "Про систему громадського здоров’я".
  • Він визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні з метою зміцнення здоров’я населення та запобігання хворобам.
  • Зокрема, він надасть уряду право ухвалювати рішення про проведення додаткових профілактичних щеплень населення при загрозі епідемії інфекційної хвороби.
На початок