В Івано-Франківську встановили гастрономічний рекорд України

В Івано-Франківську встановили гастрономічний рекорд України

В Івано-Франківську встановили гастрономічний рекорд України
. undefined

Гастрономічний рекорд встановили в Івано-Франківську. На Вічевому майдані зварили 1 тонну 420 кілограмів баношу. Рекорд фіксували фахівці із "Книги рекордів України".

Варили банош з 10 години 5 кухарів. Як розповіла шеф-кухарка Олена Жаботинська, для приготування баношу використали 450 літрів молока, 450 літрів води, 240 кілограмів сметани, 60 кілограмів масла та близько 200 кілограмів крупи: "Приготування баношу в таких кількостях є складним, тому що треба багато фізичних зусиль: треба багато мішати, довго, щоб не було грудочок, щоб гарно жир відділився. Рецепт обирали спільно. В усіх 5-ти шеф-кухарів, які варили його, є свої рецепти: рецепти друзів, бабусь, мам. Ми варили щось середнє між маминим і ресторанним баношами. Бо при такій великій кількості є багато кулінарних нюансів".

Михайло Грибар – один з тих людей, які помішують банош.

"Щоб крупа не прилипала до стінок, як наказали кухарі, ми з товаришами старанно перемішуємо", – каже чоловік. Поруч з баношем у маленькому казані варять грибну юшку, якою поливатимуть банош.

Представник національного реєстру рекордів України Павло Горішевський спостерігає за процесом куховарства: "Можна передбачити, що попередній рекорд – 113 кілограмів баношу – вже побитий, бо тільки на першу закладку пішло продуктів понад 1200 кілограмів. Ми лише очікуємо кінцевого результату – яким буде об’єм баноша".

Зварили банош близько 15 години. Встановили новий рекорд України. Після того, як роздали сертифікати від національного реєстру рекордів України шеф-кухарям та тим, хто був причетний до варіння баношу, стравою пригостили франківців. Подавали банош з овечою бринзою, шкварками і грибною підливою.

Франківка Олеся Франко ділиться враженнями: "Це дуже смачно. І м'ясо, і сир, приправи різні. Одразу згадується відпочинок в горах. Це українська традиція, яка передається з покоління в покоління. Це є правильне бачення світу. Якщо будемо підтримувати традиції, наша Україна буде жити і процвітати".

Зоряні Павликівській сподобалися грибна юшка: "Дуже смачна юшка, яку наші хлопці-атовці готували. Я вперше на такому заході, потрапила сюди випадково. Прийшла, а нам сказали, що тут готують банош, о третій годині будуть роздавати. Ми підійшли всією нашою поліклінікою, щоб скуштувати".

До слова, казан для приготування баношу виготовили на франківському локомотиворемонтному заводі.

Авторка сюжету: Оксана Василик

На початок