Виправдали й повернули права: у Полтаві завершили суд над Наталією Саєнко

Виправдали й повернули права: у Полтаві завершили суд над Наталією Саєнко

Виправдали й повернули права: у Полтаві завершили суд над Наталією Саєнко
. Суспільне Полтава

Виправдати через недоведеність вини – такий вирок отримала водійка Наталія Саєнко, яку судили через аварію у центрі Полтави.

Нагадаємо, "Мерседес" під її керуванням та велосипедист зіштовхнулися у листопаді 2018. А за два місяці підліток помер у лікарні. Засідання тривали приблизно 1,5 роки. А 25 листопада 2020 року суд полтавку виправдав і постановив: повернути їй водійське посвідчення, зняти арешт із автівки й не призначати матеріальну компенсацію для потерпілих. Останні ж планують подавати апеляцію на таке рішення.

"Вона вбила не лише дитину, вона вбила все наше життя", так мати загиблого велосипедиста говорить про водійку, яку обвинувачували у скоєнні аварії в центрі Полтави. Це сталося два роки тому. До 25 листопада справу розглядали у суді.

За 1,5 роки на засіданнях дослідили матеріали справи у 9 томах, провели експертизи та дослідження щодо моральної шкоди, яку завдано потерпілим, а також допитали близько трьох десятків свідків та експертів.

Суддя Октябрського райсуду Полтави Анатолій Савченко
Суддя Октябрського райсуду Полтави Анатолій Савченко. Суспільне Полтава

Вини Наталії Саєнко не довели, каже суддя Анатолій Савченко. Це зіткнення розглядав як таке, що сталося за участі двох транспортних засобів, адже свідки повідомили, що підліток по переходу їхав.

"Доводи обвинувачення в частині, що стосуються обставин скоєння порушення вимог правил дорожнього руху, яке інкримінується обвинуваченій, не знайшли свого об’єктивного підтвердження. Наведені стороною обвинувачення доводи ґрунтуються на припущеннях та доказах, здобутих з порушенням вимог процесуального закону.Стороною обвинувачення не надано суду достатніх переконливих доказів вчинення Саєнко кримінального правопорушення", − говорить суддя Октябрського райсуду Полтави Анатолій Савченко.

Виправдали й повернули права: у Полтаві завершили суд над Наталією Саєнко
Виправдали й повернули права: у Полтаві завершили суд над Наталією Саєнко. Суспільне Полтава

Обвинувачену виправдали, їй повернуть водійське посвідчення, знімуть арешт із автівки й не зобов’язуватимуть сплатити компенсацію потерпілим. А судові витрати – 16 тисяч гривень – сплатять за рахунок держави. Наталія Саєнко коментарів після засідання не дала.

"Зібраним доказами вина не була доведена. З вироку чітко вбачається, що сторона обвинувачення маючи можливості проводити досудове розслідування, не надала суду належних і допустимих доказів, які б чітко стверджували, що Наталія Саєнко вчинила дане кримінальне порушення",− каже адвокат Наталії Саєнко Богдан Глядик.

Мати загиблого велосипедиста Наталія Левченко
Мати загиблого велосипедиста Наталія Левченко. Суспільне Полтава

"Мабуть, треба було не бігти рятувати дитину. А бігти брати зішкріб зі сліду, допомагати слідчим шукати докази, допомагати прокурорам ці докази збирати. Ми їм дали змогу знищити всі докази можливі",− говорить мати загиблого велосипедиста Наталія Левченко.

І потерпілі, й прокурор повідомили, що такий вирок будуть оскаржувати. На те, щоб подати апеляцію, мають 30 днів.

"Попросили максимальний термін покарання у вигляді 8 років позбавлення волі. Посилалися на ті докази, які були зібрані, відповідні експертизи, які судом були визнані зараз недопустимим доказом через певні порушення слідчих під час досудового розслідування. Однозначно, будемо звертатися до апеляційного суду з клопотанням про оскарження цього рішення", − повідомив прокурор обласної прокуратури Володимир Стовбун.

Нагадаємо, Наталію Саєнко обвинувачували у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого.

На початок