Жителі Херсона жаліються на відсутність в аптеках та поліклініках вакцини від грипу

Жителі Херсона жаліються на відсутність в аптеках та поліклініках вакцини від грипу

Жителі Херсона жаліються на відсутність в аптеках та поліклініках вакцини від грипу
.

"Поки немає, коли буде - невідомо" - так зараз відповідають у Херсоні на запитання про вакцину від грипу в аптеках і поліклініках. Чи встигнуть зробити щеплення херсонці до початку сезону застуд та чи є ті, хто встиг вакцинуватись, з’ясовувало Суспільне.

Сергій Осипенко хоче зробити щеплення від грипу. Та чоловік говорить, що не може знайти вакцину вже 2 місяці.

"Я прихильник щеплень від застуди. Я розумію, що це не захистить мене від коронавірусу, але це допоможе не захворіти хоча б на грип. Я і цього року хотів зробити щеплення від грипу, але не зміг це зробити, бо у жодній аптеці немає вакцини. Також телефонував до приватних клінік, але мені там теж не змогли допомогти".

У Олени Юдіної ситуація інша. Жінка і вся її родина вакцинувалися від грипу.

"Зробила щеплення всій сім’ї: чоловіку, собі, дітям. Чекала вакцину з жовтня, бо хотіла зробити французьку. Її немає, не знаю чи є вона зараз. Але була корейська. Щеплення ми робили у приватній клініці, вирішили, що треба робити корейського виробництва, бо я не знаю, коли надійде фанцузька. У приватній лікарні нам так і сказали".

За 1 укол Олена Юдіна заплатила близько пів тисячі гривень. Лікарка - інфекціоністка Ольга Демедюк говорить, чи варто роботи щеплення у цей період

"За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я вакцинація від грипу не припиняється у період пандемії коронавірусної інфекції і за наявності вакцини було рекомендовано робити її, починаючи з вересня-жовтня щорічно рекомендується. Вакцинація не повинна зупинятися навіть у період початку епідемії грипу, якщо таке трапляється. Найгірше, що може статися у такому випадку – це те, що вакцина просто не подіє. Тобто людина зробить щеплення, але для вироблення імунітету необхідно як мінімім 2, а ще краще 3 тижні. Тому, якщо людина заразиться у цей період, то вакцинація виявиться марною, але ніяких побічних ефектів від цієї вакцини бути не може".

Ольга Демедюк додає, що вакцина не містить живого ослабленого вірусу. Це генноінженерний продукт, тому вакцинація абсолютно безпечна.

Еріка Авдєєва, Владислав Купрєєв, Володимир Чепинога

На початок