184-й округ із центром у Новій Каховці: коли чекати виборів на Херсонщині

184-й округ із центром у Новій Каховці: коли чекати виборів на Херсонщині

184-й округ із центром у Новій Каховці: коли чекати виборів на Херсонщині
.

Народний депутат, член групи "За майбутнє" Ігор Колихаєв переміг у другому турі виборів мера Херсона 15 листопада. 2021 року на його окрузі №184, що у Херсонській області, повинні відбутися проміжні вибори.

Як повідомляє рух ЧЕСНО, народний депутат, член групи “За майбутнє” Ігор Колихаєв переміг у другому турі виборів мера Херсона, набравши 34 125 голосів (63,6%); його опонент Володимир Сальдо посів друге місце з 18 135 голосами (33,8%). Колихаєва обрали до Верховної Ради 2019 року у мажоритарному окрузі №184, що у Херсонській області (центр – Нова Каховка). Народний депутат не може поєднувати парламентську діяльність з роботою, зокрема, в органах державної влади та місцевого самоврядування, тож Колихаєв муситиме скласти депутатський мандат. Це означає, що ЦВК оголосить проміжні вибори нардепа у 184-му окрузі.

"Нардеп, якого обрали міським головою та який остаточно вирішив обійняти цю посаду, повинен подати заяву про складення депутатських повноважень. Якщо депутат не зробив цього до офіційного вступу на посаду мера, він повинен зробити це протягом 20 днів з моменту вступу, як того вимагає ч. 3 ст. 78 Конституції України. На підставі такої заяви парламентарія регламентний комітет Верховної Ради реєструє проєкт постанови про дострокове припинення його повноважень, який ВРУ у сесійній залі повинна підтримати простою більшістю голосів – 226", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 закону про вибори нардепів ЦВК повинна призначити проміжні вибори у вакантному окрузі не пізніш як у 10-денний строк з дня отримання відповідного документа про дострокове припинення повноважень депутата від цього округу (такий документ повинен надати Апарат ВРУ після того, як парламент своїм голосуванням позбавить нардепа мандата).

Раніше не існувало суворих часових обмежень щодо проведення довиборів в округах. У законі про вибори нардепів лише було зазначено, що вони відбуваються останньої неділі 60-денного строку з дня опублікування ЦВК рішення про їх призначення. Проте після внесення Верховною Радою змін до виборчого законодавства у липні 2020 року такі обмеження з'явилися: тепер проміжні вибори можуть відбуватися лише двічі на рік - останньої неділі березня та останньої неділі жовтня (ч. 6 ст. 16 закону про вибори нардепів).

Таким чином, найближча можлива дата проведення довиборів у округах №№50, 87 та 184 - 28 березня 2021 року. При цьому виборчий процес (реєстрація кандидатів, агітація тощо) повинен розпочатися за 60 днів до дня виборів, тобто 27 січня. Отже, ЦВК може ухвалити рішення про призначення довиборів у трьох округах найпізніше 25-26 січня 2021 року.

Що відомо

  • На позачергових парламентських виборах 2019 року Ігор Колихаєв балотувався в окрузі №184 як безпартійний самовисуванець (на момент балотування був депутатом Херсонської обласної ради від БПП “Солідарність”, директором ТОВ “Ланаподове-1”, “Українська продовольча корпорація”, “Торговий дім “Продексім”). Виборчі перегони він виграв з 32 674 голосами (44,5%).
На початок