Чорна п'ятниця-2021: чи варто українцям розраховувати на великі знижки

Чорна п'ятниця-2021: чи варто українцям розраховувати на великі знижки

Ексклюзивно
Чорна п'ятниця-2021: чи варто українцям розраховувати на великі знижки
. AP

"Чорна п'ятниця" щороку знаменує початок святкового сезону для ритейлерів та покупців. Ця дата традиційно припадає на останню п'ятницю осені — цьогоріч це 26 листопада. У Сполучених Штатах знижки на популярні товари цього дня сягають 90%, але, як кажуть експерти, цього року "чорна п'ятниця" може не виправдати очікувань споживачів. Через пандемію СOVID-19 та здорожчання енергоносіїв постраждали ланцюжки поставок, виник дефіцит напівпровідників, що призвів до зупинки виробництва побутової електроніки.

Що варто знати про "чорну п'ятницю" в Україні та чи насправді можна суттєво заощадити на покупках чи це просто вдалий маркетинговий хід в ефірі Українського радіо розповів експерт з економіки, керівник Українського центру стратегій і розвитку Андріан Фітьо.

Чому з'явилась "чорна п'ятниця"

"Чорна п'ятниця" пішла зі Сполучених Штатів у середині 60 років, коли був період масового виробництва. Підприємства робили маркетингові дослідження і випускали ту продукцію, яка знаходила свою реалізацію. Але не все розпродавалося і на складах лишалося чимало товарів. Для того, щоб це ефективно розпродати, компанії надавали знижки 70-90%.

Експерт вважає, що знижками під час "чорної п’ятниці" можна скористатися, аби придбати подарунки на новорічні свята.

"У США є своя культура дарування. "Чорна п'ятниця" відбувається фактично під час Дня подяки, коли пишуться листи до Санти Клауса з побажаннями. І фактично це початок закупівель на Різдво. У цей період дарують великі предмети, зокрема телевізори, меблі та інші предмети довготривалого використання. В Україні ж знижками можна скористатися, щоб придбати подарунки, зокрема на День святого Миколая", ー сказав він.

Чорна п'ятниця: чи варто українцям розраховувати на великі знижки
"Чорна п'ятниця" в одному з супермаркетів США. AP

Фітьо пояснив, чому у США знижки можуть бути більшими, ніж в Україні.

"Ще одна особливість – це різниця у фінансовому році. В Україні, коли ми зустрічаємо Новий рік, у нас є цілий цикл різдвяних свят і фактично січень місяць випадає. Щоб такого локдауну не було, у США фінансовий рік починається з 1 жовтня. І звітність компанії так само дають до 1 жовтня. Таким чином, ми знаємо фінансовий стан компанії, розуміємо, які знижки можемо давати та розпродаємо свій товар, для того, щоб мати обігові кошти та закупити на фінансовий рік новий товар", ー зазначив експерт.

За його словами, до того ж у США діє відсоткова ставка того банку, з яким працює підприємець. Тож підприємці знають, якими знижками вони можуть розпоряджатися й у них почала зростати відсоткова ставка.

Чи будуть великі знижки в Україні

"В Україні ситуація відрізняється. У нас зовсім інша культура спілкування з покупцями. У нас, якщо дають знижку, то її дає роздрібний продавець, а не цілий ланцюжок, починаючи від виробника, посередника-дистриб’ютора і продавця. Наприклад, у США виробник, дистриб'ютор і роздрібна мережа домовляються та одночасно дають знижку. У нас такої культури домовленостей немає, хоча деякі бренди вже так працюють", – каже Фітьо.

За його словами, зараз все, що відбувається в Україні та світі ー це більше промоакції.

Знижки будуть не на всі товари, як це було раніше, коли великі торговельні мережі продавали практично все під великий відсоток.

Читайте також

Імітація, PR, маркетинг. Чому в Україні не працює "чорна п'ятниця"

"Дія" запустила програму підтримки малого та середнього бізнесу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок