SpaceX запустила в космос супутник, який повідомлятиме про урагани та зміни рівня води

SpaceX запустила в космос супутник, який повідомлятиме про урагани та зміни рівня води

SpaceX запустила в космос супутник, який повідомлятиме про урагани та зміни рівня води
. ESA

Компанія Ілона Маска SpaceX, в рамках спільного проєкту з Європейським космічним агентством ESA, запустила в космос новітній супутник для вивчення поверхневих процесів на Землі.

21 листопада о 19:17 за київським часом з майданчика SLC-4E на базі Військово-повітряних сил США у штаті Каліфорнія стартувала ракета Falcon 9 від компанії SpaceX із супутником Sentinel-6. Він входить у програму "Коперник" Єврокомісії по глобальному, безперервному, автономному, високоякісному і широкодіапазонному моніторингу поверхні Землі.

Супутник спільно розробили фахівці з Європи (ESA, CNES, EUMETSAT) і США (NASA, NOAA).Запуск другого такого космічного апарату заплановано на 2025 рік.

Мета місії

Як зазначено на сайті Європейського космічного агентства, супутник допоможе спостерігати за підйомом рівня Світового океану і таненням льодовиків з космосу.

За підрахунками науковців, у середньому з 1993 по 2018 рік рівень океану піднявся на 3,2 мм. Завдяки даним із супутників вчені підтвердили, що швидкість середнього підвищення рівня моря зараз вдвічі вище, ніж на початку століття.

Завдяки цьому проєкту людство отримає нові знання та уточнить уже відомі дані про роль океану в зміні клімату. Крім цього, з'явиться чіткіше розуміння, як техногенна діяльність впливає на "здоров'я" Світового океану.

Sentinel-6 як щонайменше до 2030-го продовжить вимірювати з високою точністю зміни топографії океану, зокрема річок і озер.

Дані цієї програми допоможуть відстежити формування ураганів та передбачити в режимі, близькому до реального часу, напрямок, куди можуть піти шторми. Це критично важливо для адаптації прибережних районів і малих островів, а також для надання їм допомоги.

Новий Sentinel-6 — восьмий апарат, який продовжить роботу своїх попередників в рамках європейського проєкту глобального моніторингу навколишнього середовища і безпеки "Коперник", які вже знаходяться на орбіті та вимірюють рівень забруднення атмосфери.

Довідка. Супутник Sentinel-6 важить 1191 кг включно з 230 кг палива. Він отримує енергію від сонячних панелей з мінімальною потужністю 850 Вт в кінці терміну служби (приблизно 5,5 року). Орбіта апарату - приблизно 1336 км з нахилом 66°, що дозволяє супутнику кожні 10 діб відстежувати 95% вільного від льоду океану.

Що відомо

  • Американська компанія SpaceX провела черговий успішний запуск ракети-носія Falcon 9 з місією Starlink 13 v1.0, відправивши на орбіту нову партію з 60 інтернет-супутників, тепер їх стало понад 800.
  • Першу партію тест-супутників Starlink запустили 24 травня 2019-го, другу (вже повнофункціональну) — в листопаді 2019-го. Дві партії супутників запускали у січні 2020 року, по одній — у лютому, березні, квітні. У червні та серпні запустили по дві партії супутників. На початку вересня відбувся запуск 12-ї партії.
  • Компанія SpaceX 3 вересня провела успішне випробування корабля Starship, який планують використовувати для польотів до Марсу.
  • SpaceX успішно запустила ракету Falcon 9 з аргентинським супутником.
На початок