Прикарпатські науковці досліджуватимуть стоки з лікарень

Прикарпатські науковці досліджуватимуть стоки з лікарень

Прикарпатські науковці досліджуватимуть стоки з лікарень
. Facebook

Забруднення води стоками із лікарень планують досліджувати у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Про це в етері Суспільного Карпати розповіла директорка Навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій, а також переможниця цьогорічного конкурсу "L’ORÉAL-ЮНЕСКО "Для жінок у науці" в Україні Тетяна Татарчук.

"У зв’язку з пандемією в стоках із лікарень є підвищений вміст фармацевтичних препаратів, тому стає актуальним очищення від них стічних вод, - каже науковиця. – Ми вже зробили перші кроки: відправили статтю в "Chemical Engineering Journal", де провели літературний аналіз стану цієї проблеми в світі, а з наступного року плануємо запровадити таке дослідження в лабораторії нашого центру".

Наразі в центрі вже розробили сорбенти для очищення води від важких металів та токсичних органічних речовин. Трирічний проєкт, фінансований Міністерством освіти і науки України, завершився цьогоріч. 

"Сьогодні ми маємо зразки сорбентів, які дають змогу очищати воду від стронцію, від важких металів (таких як нікель, хром), від радіонуклідів. У нас є публікації, які підтверджують це, і є готові сорбенти, які мають таку дію. – каже Тетяна Татарчук. – Крім того, ми маємо магнітні сорбенти, так звані core–shell (ядро-оболонка). Перевага таких сорбентів у тому, що їх можна легко відокремити від води після того, як вони виконали свою функцію. Зовнішнє магнітне поле дозволяє цей порошок легко вилучити, і тоді вода залишається чистою".  

Крім того, прикарпатські науковці досліджують очищення води за допомогою фотокаталізаторів. Проєкт "Фотокаталітичні гібридні системи для очищення води" реалізовують упродовж 2020-2021 років разом з польськими колегами з Ягеллонського університету в Кракові.  

"Фотокаталізатори, – пояснює Тетяна Татарчук, - це речовини, здатні під впливом світла руйнувати токсичні речовини у воді. Як відомо, сонячний спектр складається з ультрафіолету (його вміст невеликий,  до 5 %) і видимого світла. Тож зараз науковці всього світу намагаються створити речовину, яка може працювати саме на видимому сонячному світлі. У нас на сьогодні є невеликі напрацювання, ми продовжуємо працювати в  цьому напрямку, проте ми знайшли спосіб, як активувати фотокаталізатор, який вже є, і допомогти йому в три або й чотири рази збільшити свою активність".  

Нагадаємо, під керівництвом Тетяни Татарчук також розроблено пристрій для смарт-аналізу води в домашніх умовах.

Авторка: Наталія Асатурян

На початок