В'язень заявив про катування в колонії на Рівненщині. У закладі відповіли

В'язень заявив про катування в колонії на Рівненщині. У закладі відповіли

В'язень заявив про катування в колонії на Рівненщині. У закладі відповіли
. колаж: pixabay/скрін переписки з ув'язненим

Журналісти та правозахисники отримали повідомлення про нібито катування ув'язнених у колонії на Рівненщині. Чоловік, який 13 листопада надіслав таке повідомлення Суспільному, представився ув'язненим із колонії в Цумані на Волині. Він зазначив, що також має їхати в Полицьку виправну колонію на Рівненщині і нібито йому повідомили, що там відбувається.

Суспільне передало цю інформацію і в Міністерство юстиції, і представнику уповноваженого з прав людину. Прокоментували ситуацію і в самій Полицькій виправній колонії.

Що передувало

Зранку у п'ятницю, 13 листопада, на Facebook-сторінку Суспільного у Рівному надійшло повідомлення. Чоловік назвався ув'язненим з колонії на Волині. Подаємо найголовніші уривки з його повідомлення, оскільки увесь текст – довгий.

"Недавно ми боролись за те, щоб оставили Цуманську колонію 84, нас ніхто не почув і сьогодні етапували 22 людини на Полицьку колонію 76... прошу Вас, допоможіть, приїдьте в колонію 76 і подивіться на людей, яких привезли з Цуманя. Там їх сильно побили всіх, допоможіть людям, одна надія на вас.. Допоможіть зупинити безкарність адміністрації... зупиніть це катування, люди не витримують, вдаються до самогубства!"

Реакція. Мін'юст

Суспільне передало інформацію від засудженого в комунікаційний відділ Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції. Відповідь була майже миттєвою:

"Начальник Департаменту пообіцяв, що комісія Департаменту з питань виконання кримінальних покарань виїде туди і перевірить. Вже за результатами перевірки буде зрозуміло: це провокація чи дійсно є катування. Якщо є, то, звісно, буде відповідна реакція", – відповіли Суспільному.

Майже за годину надійшла уточнена інформація зі згаданого раніше департаменту:

"Зв'язалися з 76 колонією і отримали відповідь: "Доброго ранку! Інформація не відповідає дійсності. На даний час, кожного етапованого засудженого фотографують, складають акт, і надають телефонний дзвінок до родичів. Готові до зустрічі з журналістами і правозахисниками."

Реакція. Представник омбудсмена

Суспільне також зранку передало цю інформацію регіональному представнику Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Рівненській області Андрію Преподобному. За кілька годин він відповів:

"Ні від адміністрації, ні від центру охорони здоров'я при ДКВС в Рівненській області не підтверджена інформація на даний час. Але, на жаль, надходять повідомлення від інших правозахисних організацій. Тому, інформація наразі перевіряється."

Андрій Преподобний зазначив, що у випадку підтвердження або непідтвердження наведених засудженим фактів дасть окремий коментар, яяк тільки ситуація стане зрозумілою.

Реакція. Прокуратура

Повідомлення про ймовірні тортури у Полицях в Рівненській обласній прокуратурі також отримали – лист прийшов на електронну пошту.

"В Полицях сьогодні були прокурори з Сарненської місцевої прокуратури. Жодної людини з тілесними ушкодженнями там немає, ми маємо висновки медиків", – каже речниця Оксана Жужельська.

Реакція. Полицька колонія

Полицька виправна колонія знаходиться у Володимирецькому районі на Рівненщині, з обласного центру це трохи більше сотні кілометрів трасою. Від волинської Цумані туди – 60 кілометрів.

В'язень заявив про катування в колонії на Рівненщині. У закладі відповіли
google-maps

Суспільне зв'язалось із керівником установи в Полицях Олександром Каламбетом та описало йому звернення засудженого.

"Це все брехня, нікого не було (правозахисників, ред.). 22 чоловіка ми отримали. Вам дзвонили не з Полиці, вам дзвонили з іншої установи. Ніхто нікого не бив, ніхто ніким не займався. Провели обшуки відповідно до правил внутрішнього розпорядку, переодягнули та поклали спати в гуртожиток. Все. Зранку їх підняли і ними займаються. Проводять медичний огляд. Згідно вимог правил внутрішнього розпорядку у них протягом доби після прибуття проводиться медичний огляд", – каже пенітенціарник.

Також Олександр Каламбет додав: якщо хтось має факти щодо катувань – тоді варто звертатись із заявою до поліції. Він також вважає, що таким чином ув'язнені вдаються до маніпуляції.

"Я вам розкажу як працює система, все дуже просто. До вас телефонують бандити, які отримують за це гроші. Є правозахисники, які отримують за це гроші. І вони розкачують такі скандали, для того, щоб дискредитувати установу. Тому що їх з нехорошої установи привезли в хорошу установу, де у них не буде ні наркотиків, ні горілки, ні всього решти. От і все, от вони й займаються чисто дискредитацією установи", – каже начальник колонії.

Суспільне запитало, чи траплялись в колонії самогубства. Керівник сказав, що у 2020-му був один такий інцидент.

"Все дуже просто – хлопець посварився з дівчиною та й все", – каже керівник.

Що відомо

  • В Полицькій виправній колонії, за словами начальника, перебувало 186 чоловік, до них додались 22 в'язні із Цумані. Максимально в колонії у Полицях може перебувати 1421 засуджений. Заклад несвободи приблизно удвічі більший, ніж на Волині.
  • Цуманська колонія, відповідно до наказу Міністерства юстиції, оптимізована, тобто законсервується з метою зменшення використання бюджетних коштів через невелику кількість спецконтингенту. В'язнів переведуть у три установи. В колонію у Полицях, зважаючи на географічну близькість, переведуть найбільше.
  • Наприкінці жовтня біля Цуманської виправної колонії відбулася акція протесту рідних засуджених. Батьки, рідні та друзі ув'язнених вимагали не переводити чоловіків у інший виправний заклад.
На початок