На Херсощині зафіксована перша смерть від отруєння грибами

На Херсощині зафіксована перша смерть від отруєння грибами

На Херсощині зафіксована перша смерть від отруєння грибами
. Суспільне Херсон

На території Херсонської області зафіксована перша смерть від отруєння грибами. Це сталося у Бериславському районі.

Про це Суспільному розказав заступник директора комунального некомерційного підприємства "Бериславська центральна районна лікарня" Анатолій Керпань.

3 листопада до цієї ж лікарні потрапили ще двоє з отруєнням грибами. 40-річна жінка у реанімації, 14-річна дівчина у реанімаційному відділенні дитячої обласній лікарні.

"21 жовтня о 7.15 до бериславської районної центральної лікарні поступив чоловік з отруєнням грибами. Був госпіталізований у реанімаційне відділення. 25 жовтня стан хворого покращився, 26 був переведений на апарат. 30 жовтня, на жаль, хворий помер", - розповів Анатолій Керпань.

Павло Григоренко займається грибами багато років. Торгує тут і влітку, і восени. говорить, клієнти не скаржились, випадків отруєнь не було. Грибники навпаки підходять і просять допомогти перебрати гриби. Говорить, на днях ледве умовив родину їх викинути.

На Херсощині зафіксована перша смерть від отруєння грибами
Суспільне Херсон

На території Херсонщини зростає близько 2 тисяч грибів. Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Одного гриба достатньо, щоб на смерть отруїти 20 людей. Найчастіше його плутають з їстівними зеленухами, - розказав професор, доктор біологічних наук кафедри ботаніки Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев:

"Вона такого зеленого перламутрового кольору. Висять юпочки знизу різні. У нього дуже гарний запах. Насправді, цей гриб може вбити цілу родину. Це смертельно отруйний. Якщо людина і виліковується, то все життя працює на ліки. Там уражаються печінка, нирки. За трюфелі видавали деякі гриби, які до трюфелів не відносяться, Але вони схожі. Є гриб риза поган, він такий жовтий, коричневий на картоплю схожий. І за банку триста гривень, трюфель. Це умовно-їстівні гриби по довідниках".

На Херсощині зафіксована перша смерть від отруєння грибами
Суспільне Херсон

Про те, як відрізняє отруйні гриби від їстівних, розказав Ігор Кондратенко:

"У маслюка завжди є юпочка і тут під капелюшком біленьке, а то є таке у крапочку темно-зелене. То вже отруйний. Коли варимо, обов’язково у каструлю кидаємо сиру цибулю. Як позеленіє вона, то відразу геть виливаємо. Так і перевіряємо. Восени після дощу добре збирати. Десь з 5 ранку. Коли два-три кошика збереш, коли половину одного".

Зі слів місцевого жителя, який просив не називати його, тут у грибників скуповують зібране. Суспільне поцікавилось, чи перевіряють якось ці гриби, чи перебирають. Люди, які принесли товар, і самі скупники спілкуватися з нами відмовились. Їсти лісові гриби, а тим більше купувати їх з рук, професор Ходосовцев не радить. Сам він їх тільки фотографує:

"Коли їдеш у ліс і хочеш зібрати гриби, бери гарну камеру і знімай, фотографуй, викладай у соцмережу, спілкуйся з іншими людьми. І все. На цьому крапка. Друга порада- після лісу заїдь у супермакерт. Там печериці або гливи,– купуй і їж".

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв.

На початок