Церковні війни: на Рівненщині знову бійка біля храму, є позиції сторін

Церковні війни: на Рівненщині знову бійка біля храму, є позиції сторін

Церковні війни: на Рівненщині знову бійка біля храму, є позиції сторін
. undefined

У селі Маща Костопільського району повідомляють про бійку неподалік храму. За інформацією кореспондента Суспільного, в УПЦ (МП) звинувачують у нападі прихильників ПЦУ. У Православній церкві України називають це наклепом.

"Прихильники ПЦУ по-звірячому розправились з вірянами УПЦ, що чергували біля церкви у селі Маща", – така інформація з'явилась на ресурсах, що висвітлюють діяльність УПЦ, що перебуває в єдності з московським патріархатом. Ідеться про Facebook-сторінку "РІВНЕ. Голос Церкви" та сайт Союзу православних журналістів.

На обох ресурсах зазначено, що "… забої, вивихи, розбиті голови та багато крові – так у селі Маща Рівненської області прибічники ПЦУ здійснили розправу над людьми, що несли чергування біля Свято-Іоанно-Богословської церкви. Поліція, яка за домовленістю також охороняла храм, заховалась у службовий автомобіль та у бійку не втрутилась". У повідомленні вказано, що нападників було близько двох десятків, а постраждало двоє із чотирьох хлопців, які чергували у вагончику.

Ресурси наводять коментар керівника відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів, протоієрея Віктора Земляного: "Ви знаєте сили зла завжди біснуються перед великими християнськими святами, історія доводить. За моїми спостереженнями найбільше також перед Воскресінням і Різдвом Христовим колишні представники КП, а тепер ПЦУ, наче з розуму сходять, планують різні провокації біля наших святить, здійснюють силові розправи над вірянами УПЦ."

Прокоментувати допис та закиди у ньому ми попросили у Рівненській єпархії ПЦУ. Благочинний Костопільського району отець Андрій відреагував так:

– Оце такі методи наших опонентів: очорнити нас. Коли два тижні тому місцевий чоловік прийшов тих хлопців приїжджих запитати, чого вони там стоять – то вони пирснули йому газом і побили. Чому ж вони про цей випадок мовчать як риба у воді? Потерпілий звернувся в усі інстанції, щоб приймали якісь міри. І тепер вони відчули, що "запахло смаленим" і їх будуть тягати по судах – вирішили розіграти "сценку", що ніби то мащанці їх жорстоко побили. Це є відвертий наклеп на нашу громаду, вони хочуть вигородити себе і подати зустрічно в суд. Але ми ж розуміємо, що відбувається. Ми маємо всі права на храм, документально, а вони зрізали на церкві замок і почепили свій. То це що ж виходить? Я нашій громаді казав: ми не відступаємо, але ніякого силового протистояння, все мирно, все у судах. Нас більшість, люди хочуть молитись, Коляда йде, а вони от таке роблять, як ніби насміхаються.

У поліції інцидент біля церкви у Мащі підтвердили. Заступниця начальника відділу комунікації поліції області Марія Юстицька розповіла Суспільному, що сталось усе в ніч з четверга на п'ятницю.

– За межами території церкви розташований вагончик, де чергують немісцеві хлопці, представники однієї зі сторін. У ту ніч близько другої ночі невідомі особи, у кількості приблизно 8 чоловік, напали на вагончик з дерев'яними палицями, побили вікна, а один із хлопців, які були всередині, отримав травму голови. За цим фактом поліція почала досудове розслідування за статтею "хуліганство, вчинене групою осіб". Весь цей напад відбувся дуже швидко, наряд стоїть за метрів 200 від того вагончика і він – не в полі зору поліцейських. Тому у тому випадку швидко зреагувати і затримати нападників не вдалось.

Також Марія Юстицька додала, що цієї ночі священник з Мащі повідомив, що невідома особа кинула на територію подвір'я півлітрову банку з речовиною, схожою на мазуту. Поряд були залишки паперу від піротехніки. Сама банка не загорілась. За цим фактом поліція також відкрила провадження за статтею "хуліганство".

Як повідомляло Суспільне раніше, у середині грудня в Мащі затримали немісцевого чоловіка, який провокував правоохоронців. Ось це відео:

На початок