Саакашвілі може стати прем’єром у разі перемоги опозиції на виборах у Грузії

Саакашвілі може стати прем’єром у разі перемоги опозиції на виборах у Грузії

Доповнено
Саакашвілі може стати прем’єром у разі перемоги опозиції на виборах у Грузії
. УНІАН

Грузинські опозиційні сили "Єдиний національний рух" (ЄНР) та об’єднання "Сила у єдності" висунули експрезидента Грузії та чинного голову виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі кандидатом у прем'єр-міністри країни.

Про це під час брифінгу повідомив голова ЄНР Григол Вашадзе.

У коментарі Суспільному Саакашвілі підтвердив, що грузинська опозиція має намір висунути його кандидатом у прем’єри країни.

"Грузинська опозиція, яка, я впевнений, перемагає на виборах, висунула цю пропозицію. Ввечері буду відповідати, коли відповім – усі дізнаються", – зазначив він.

Під час виступу Вашадзе також назвав Саакашвілі "політичним вигнанцем" та наголосив, що така практика не має застосовуватися у Грузії.

"Михеїл Саакашвілі перебуває у вигнанні. Має завершитися не тільки вигнання третього президента Грузії. Практика політичного вигнання повинна бути раз і назавжди викоренена. Михеїл Саакашвілі повинен повернутися у країну", – заявив Вашадзе.

Раніше Саакашвілі заявив, що збирається повернутися до Грузії, оскільки "включився у виборчу кампанію".

Водночас грузинський експерт з політичних ризиків Бакур Квашилава у коментарі Сусіпльному не виключив, що грузинська влада може заарештувати Саакашвілі, якщо він з'явиться на території Грузії.

"Найшвидше, що Саакашвілі заарештують. Влада досить впевнено почувається, щоб зробити це. До того ж через страх пандемії коронавірусу навряд люди стануть масово виходити на вулиці. Я думаю, влада розглядає таку можливість", - зазначив він.

Також, на думку експерта, шанси опозиції перемогти на поточних виборах у Грузії є доволі примарними.

"Я думаю, що шанси втрачені цього разу. Але я також думаю, що через новий виборчий кодекс в Грузії "Грузинська мрія" (провладна партія - ред.) теж не зможе набрати понад 50% голосів. І це змусить їх шукати політичних партнерів в парламенті. Динаміка в політичній сфері Грузії дуже мінлива, і двох місяців часу достатньо для різких змін. Тож, якісь зміни бути можуть, та все ж я думаю, що найбільше голосів отримає "Грузинська мрія", хоча й не набере 50%", - сказав експерт.

Що відомо

  • 7 травня 2020 року президент Володимир Зеленський призначив експрезидента Грузії та колишнього очільника Одеської ОДА головою Виконавчого комітету реформ.
  • Після цього Грузія викликала свого посла до Тбілісі для консультацій у зв’язку з призначенням Саакашвілі. Раніше влада Грузії закликала Київ не призначати Саакашвілі на посаду.
  • Міністерство закордонних справ України закликало офіційний Тбілісі "не ставити двосторонні відносини в залежність від процесу реформ в Україні".
  • У червні 2018 року в Грузії заочно засудили Саакашвілі до шести років позбавлення волі в справі про побиття колишнього опозиційного депутата Валерія Гелашвілі у 2005 році.
  • Тбіліський міський суд визнав його винним за звинуваченням в умисному заподіянні шкоди здоров'ю і в зловживанні владою із застосуванням насильства. Саакашвілі назвав вирок незаконним.

На початок