На Кіровоградщині виборчою дільницею керували дві людини

На Кіровоградщині виборчою дільницею керували дві людини

На Кіровоградщині виборчою дільницею керували дві людини
. Суспільне: Кропивницький

Майже 7 годин дві голови керували роботою Високобайрацької виборчої дільниці у Кропивницькому районі Кіровоградської області. Це сталося через рішення Великосеверинівської територіальної виборчої комісії 23 жовтня замінити голову дільничної комісії, за поданням однієї з партій. 24 жовтня Кіровоградський окружний адміністративний суд скасував це рішення і поновив на посаді колишню голову.

Голова Високобайрацької дільничної виборчої комісії Юлія Коваленко показала рішення суду. Він визнав протиправною і скасував постанову територіальної виборчої комісії ”Про внесення змін у складі виборчої дільниці”: ”Мені не передали, навіть, печатку. Вона закрита в сейфі, а ключі у колишньої голови. Чекаємо рішення ТВК”.

Колишня голова Високобайрацької дільничної виборчої комісії Олена Рєщікова пояснила, що не передавала печатку тому, що чекала на рішення комісії: ”Я 24 жовтня склала присягу. У мене є керуюча організація, згідно її рішення я виконую свою роботу. Я не проти передати печатку, виконати рішення суду, але наді мною є організація, яка отримала це рішення суду на ТВК. Коли мене повідомлять про це рішення – я виконаю”.

На дільниці у Високих Байраках можуть проголосувати 674 виборці
На дільниці у Високих Байраках можуть проголосувати 674 виборці. Суспільне: Кропивницький

Заступниця голови Великосеверинівської територіальної виборчої комісії Наталія Бохонок розповіла, що чекали, поки оприлюднять рішення суду. Зробили це 25 жовтня. Заступниця голови комісії показала протокол голосування комісії, яка п’ятьма голосами проти чотирьох поновила на посаді голови Юлію Коваленко: ”Потрібно скласти акт передачі печатки і ключів діючому голові”.

За словами Юлії Коваленко, якби вона не отримала печатку, то вибори на цій дільниці визнали б недійсними. На цій дільниці можуть проголосувати 674 виборці. Обирають голову та депутатів Великосеверинівської об’єднаної територіальної громади, депутатів обласної та районної рад.

Що відомо

  • Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь розповіла, що головування двох людей на дільниці є порушенням: ”Дуже важко сказати, як буде далі розвиватись ситуація. Можуть бути скарги в територіальну виборчу комісію, можуть бути позови до суду і в результаті, якщо таких скарг буде багато, то, ймовірно, вибори там можуть визнати недійсними”.
  • 23 жовтня у Високих Байраках члени виборчої комісії зачинились та нікого не пускали на дільницю 3,5 години.

Читайте також

На початок