Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування
. Суспільне Запоріжжя

Як відбувається виборчий процес 25 жовтня 2020 року у Запоріжжі та області — стежимо за подіями в режимі текстової трансляції.

20.00 На момент закриття виборчих дільниць станом на на 20:00 до територіальних підрозділів поліції Запорізької області надійшло 222 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Відкрито 4 кримінальні провадження, в одному з яких фігуранту вже повідомлено про підозру та складено 25 адміністративних протоколів - повідомляє Нацполіція Запорізької області.

19:45 В смт Веселе Запорізької області впала електроопора, в результаті чого були знеструмлені дві виборчі дільниці і Територіальна виборча комісія. Про це повідомляє ДСНС на своєму телеграм-каналі.

Підрозділами ДСНС на одній із дільниць було підключено електрогенератор, на іншій — встановлено освітлювальну вежу. Додатково направлено 4 електрогенератори для забезпечення роботи Територіальної виборчої комісії та дільниць. Наразі аварійними бригадами райенерго електропостачання на об’єктах відновлено.

19:25 У Бердянську на одній з виборчих дільниць, котра розташована в геріатричному пансіонаті, медсестра допомагала пацієнтам голосувати, ставлячи за них відмітку у бюлетені. Факт виявили спостерігачі від політичних сил. Відтепер його перевіряють правоохоронці.

"Вона не заперечує той факт. Вона відповіла, що люди з поганим зором і вони не можуть самі поставити цю відмітку. Це було декілька фактів таких. Зараз поліція веде роз’яснення і опитує цього медпрацівника", - каже спостерігач ГМ "ОПОРА" Артур П'ятигорець.

18:50 В ході брифінгу проведеного громадянською мережею "ОПОРА" і представниками Національної поліції, заступник начальника ГУ Нацполіції в Запорізькій області полковник Павло Карабута повідомив, що станом на 17:00 правоохоронці отримали від громадян 186 повідомлень про дії, які вони вважають порушенням виборчого процесу. Більше 30% з них стосуються опитування яке проводиться біля виборчих дільниць за ініціативою президента Володимира Зеленського. З приводу таких звернень поліція не складала протоколів.

" Ми не вбачаємо тут порушення взагалі, але ви маєте пам’ятати про те, що треба дивитися уважно про що питають, чи це тільки ті питання про які каже президент, чи є якісь інші питання, чи збираються персональні дані. Нами не було зафіксовано щодо збору персональних даних, щодо питань, які б не відносились до тих питань, які ставив президент", - додала координаторка спостереження за виборами в Запорізькій області громадянської мережі "ОПОРА" Таїсія Мельниченко.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування

18:30 Координаторка спостереження за виборами в Запорізькій області громадянської мережі "ОПОРА" Таїсія Мельниченко повідомила, що станом на 17:00 відомо про 231 зіпсований бюлетень.

Нацполіція повідомляє, що близько 10.30 на Вознесенівського відділення поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від члена виборчої комісії про те, що зі столу пропали 40 бюлетенів. Працівники поліції встановили особу громадянина, який скоїв крадіжку бюлетенів. Ним виявися житель Запоріжжя. Правоохоронці повернули бюлетені до виборчої комісії.  Громадянину повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України (Викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі). 

16.00 6 інфікованих на коронавірус (двоє - з Енергодара, двоє - з Кам’янки та двоє – з Великої Білозерки), які знаходяться у Дніпрорудненській міській лікарні, не можуть проголосувати. Причина - у відділені не створили спеціальну закриту виборчу дільницю. Про це телефоном повідомив представник громадської мережі «Опора» Костянтин Поцелуйко.

15.00 Від 23-х до 25-ти % виборців у Запорізькій області проголосували на місцевих виборах станом на 15-ту годину – про це Суспільному Запоріжжя повідомила керівниця апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування
Суспільне Запоріжжя

14.30 КВУ повідомляє про порушення, пов’язані із президентським опитуванням у м. Бердянськ (в.д. 650 651) - мали місце спроби проводити опитування у приміщеннях дільниць. Після майже годинного пояснення вимог чинного законодавства інтерв’юери перенесли опитування за межі виборчих дільниць.

13:00 За даними Громадянської мережі "ОПОРА" станом на 13:00 в Запорізькій області проголосували 222 205 виборців, це 16,86% від загальної кількості виборців в області. Найбільш активні виборці у Бердянському районі, там встигли проголосувати 20,75% від загальної кількості, найменше людей відвідало дільниці у Запорізькому районі - 15,43% від загальної кількості виборців.

Читайте також: До опитування "5 питань Зеленського" по всій Україні залучали неповнолітніх

12.30 На дільниці у селищі Балабине виникла спірна ситуація з голосуванням. Для з'ясування обставин викликали поліцію, на місці також координаторка "Опори" Таїсія Мельниченко та двоє кандидатів на посаду селищного голови. Під час з'ясування обставин між спостерігачем ОПОРИ та одним із кандидатів на посаду селищного голови виник конфлікт.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування
Суспільне Запоріжжя

12.20 На виборчій дільниці у приміщенні Металургійного коледжа у Запоріжжі утворилися черги. Щоб проголосувати, люди чекають по півгодини.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування
Суспільне Запоріжжя

11.00 Про порушення станом на 11 годину розповіла на брифінгу головна координаторка спостережень за виборчим процесом громадянської мережі ОПОРА Таїсія Мельниченко під час брифінгу на Суспільному. Серед порушень зафіксованих станом на цю годину - на двох виборчих дільницях у Якимівському районі і Дружелюбівка Більмацькому районі не було освітлення. В Оріхові виборець звернувся до ОПОРИ, бо до його матері прийшла представниця двк, попри те, що мати не писала заяву.

"Ми не фіксуємо кричащих порушень, які б впливали на результати виборів. Члени двк не дотримуються маскового режиму. Кабінки для виборців з ознаками ГРВІ не стоять окремо, а стоять у загальному ряду кабінок для голосування.Фіксуються черги серез неповний склад членів двк," - зазначила Таїсія Мельниченко. Також вона повідомила, що на деяких дільницях фіксується підвіз виборців - цей факт буде перевірятися. "Ми ще не кажемо про контрольоване голосування. З'ясовувати обставини будемо на місці, але ось така інформація з'явилася."

10.30 До Вознесенівського відділення поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від члена виборчої комісії про те, що зі столу пропали 40 бюлетенів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України (Викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі). Найсуворіша санкція за цією статтею передбачає позбавленням волі на строк до двох років. Вживаються заходи по встановленню осіб, причетних до скоєння цього кримінального правопорушення. 

10.20. У селищах Балабине, Кушугум та Малокатеринівка Запорізького району вперше обирають селищного голову Кушугумської селищної ради (об'єднаної територіальної громади).

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як вібувається голосування
Місцеві вибори-2020 - вибори у Запорізькому районі. Суспільне Запоріжжя

На тій же виборчій дільниці № 230192 у селище Балабине відвели під голосування приміщення класу в учбовому закладі. Виборці виконували свій громадянський обов’язок за шкільними партами без кабінок - про це повідомляє ГМ ОПОРА.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як відбувається голосування
oporaua.org

10.00 На дільниці 230643, що у Бердянську 16 осіб голосуватумуть на дому. О 10 годині члени дільничної виборчої комісії пішли збирати голоси за адресами виборців.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як вібувається голосування
Голосування на дому, м. Бердянськ. Суспільне Запоріжжя

9.00 На виборчих дільницях чергують 1013 рятувальників. Вони слідкують за дотриманням усіх протипожежних вимог на 931 об’єкті.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як вібувається голосування
Суспільне Запоріжжя

8.11 За повідомленням Нацполіції, 25 жовтня на території Запорізької області всі 1104 виборчі дільниці розпочали свою роботу вчасно - відкрилися вчасно о 8 годині ранку.

Місцеві вибори-2020 на Запоріжжі - як вібувається голосування
Суспільне Запоріжжя

Напередодні дня голосування поліція у Запорізькій області отримала 27 порушень "дня тиші". Загалом за добу 24 жовтня Нацполіція отримала понад тисячу заяв та повідомлень про порушення.

Що відомо

  • На місцеві вибори 2020 до Запорізької обласної ради зареєстровані кандидати від 13 політичних партій.
  • На вибори міського голови Запоріжжя ТВК зареєструвала десятьох кандидатів - 8 кандидатів від партій та 2 самовисуванці.
На початок