Як проголосувати на місцевих виборах: роз’яснення для жителів Полтавщини

Як проголосувати на місцевих виборах: роз’яснення для жителів Полтавщини

Як проголосувати на місцевих виборах: роз’яснення для жителів Полтавщини
.

Жителі Полтавщини на місцевих виборах 25 жовтня отримають по чотири бюлетені, а полтавці – п’ять. Вони будуть двох типів. У першому ставитимуть лише одну позначку – за кандидата на посаду голови чи депутата, а в іншому дві – спочатку за партію, а потім за її представника.

На місцевих виборах 25 жовтня жителі Полтавщини обиратимуть міського та сільського голів, депутатів до обласної ради, а також районних, міських, селищних та сільських.

Графіка: кого обиратимуть на місцевих виборах 25 жовтня
Графіка: кого обиратимуть на місцевих виборах 25 жовтня. Суспільне Полтава

"Усі отримають по чотири бюлетені, а жителі Полтави отримають п’ять бюлетенів – з виборів до районної у Полтаві ради", – каже керівниця обласного відділу адміністрування держреєстру виборців Олена Котенко.

Бюлетені будуть двох типів. У першому потрібно зробити лише одну позначку, а в іншому – крім позначки, вписати цифру.

Графіка: бюлетені 2-х типів, які отримають виборці
Графіка: бюлетені 2-х типів, які отримають виборці. Суспільне Полтава

Одна позначка буде в бюлетенях на вибори сільського, селищного або міського голів. А ще – депутатів до сільської, селищної та міської ради, де кількість виборців менша за 10 тисяч.

Обрати можна лише одного кандидата. Для цього навпроти прізвища, у пустій клітинці потрібно поставити "плюс", "галочку" або будь-який інший знак.

Графіка: в яких бюлетенях треба поставити лише одну позначку
Графіка: в яких бюлетенях треба поставити лише одну позначку. Суспільне Полтава

А крім позначки, вписати ще й цифру потрібно у бюлетенях на вибори депутатів до обласної та районних рад, районних у Полтаві, а ще міської, сільської або селищної ради, де кількість виборців більша 10 тисяч.

На таких бюлетенях є дві клітинки. У лівій виборець має позначити назву однієї партії. Тим самим віддає голос за кандидатів у депутати від неї. Аби проголосувати за конкретну людину від цієї політсили, виборець за бажанням вписує в іншу клітинку ту цифру, яка відповідає порядковому номеру кандидата.

Графіка: в яких бюлетенях треба поставити дві позначки
Графіка: в яких бюлетенях треба поставити дві позначки. Суспільне Полтава

"Згідно з правилами і щоб ваш бюлетень однозначно було зараховано комісією, номер кандидата потрібно заповнювати згідно з трафаретом. Це так, як колись ми писали індекси на поштових конвертах. Але Центральна виборча комісія дала роз’яснення: якщо номер вписано не за трафаретом, але чітко читається і можна зрозуміти волевиявлення виборця, то його також зарахують, але за рішенням комісії", – розповіла Олена Котенко.

Розрізнити бюлетені можна за кольором. Їх буде шість. Блакитний колір – це бюлетені на вибори депутатів обласної ради, зелений – до районної, жовтий – до міської.

Графіка: види бюлетенів за кольором
Графіка: види бюлетенів за кольором. Суспільне Полтава

Бюлетені на вибори депутатів до сільської та селищної ради будуть кремового кольору, а сірого – це п’ятий бюлетень для полтавців – щоб обрати депутатів до районних у місті рад. Рожевого кольору – бюлетені із переліком кандидатів на посаду сільського, селищного та міського голів.

Графіка: кількісні показники щодо місцевих виборів 2020 на Полтавщині
Графіка: кількісні показники щодо місцевих виборів 2020 на Полтавщині. Суспільне Полтава

Загалом в області на цьогорічних місцевих виборах має проголосувати більше одного мільйона людей на понад тисячі двохсот виборчих дільницях.

На початок