Убивство вчителя у Франції: поліція перевіряє пів сотні ісламістських організацій

Убивство вчителя у Франції: поліція перевіряє пів сотні ісламістських організацій

Доповнено
Убивство вчителя у Франції: поліція перевіряє пів сотні ісламістських організацій
. filternyheter.no

У Франції поліція обшукує будинки десятків підозрюваних в ісламському радикалізмі та перевіряє 51 мусульманську організацію на тлі вбивства вчителя, який показував своїм учням карикатури на пророка Мухаммеда.

Як повідомляє BBC, деякі з підозрюваних опинилися в полі зору поліції через те, що опублікували повідомлення на підтримку вбивці вчителя Семюеля Паті. Загалом поліція планує допитати близько 80 таких осіб.

Як заявив міністр внутрішніх справ країни Жеральд Дарманін, поліцейські рейди стали сигналом про те, що "ворогам республіки не буде перепочинку" і повідомив, що вони, найімовірніше, триватимуть увесь тиждень. При цьом він зазначив, що не всі люди, яких перевіряють правоохоронці, пов'язані з розслідуванням смерті Петі.

Також урядовець зазначив, що поліція перевіряє 51 французьку мусульманську асоціацію. Однією з них є колектив проти ісламофобії у Франції (CCIF). Дарманін назвав її "ворогом держави" та наголосив, що хоче закрити організацію.

CCIF, яка відстежує злочини на ґрунті ненависті до мусульман у Франції, звинуватила Дарманін в наклепі після того, як він заявив, що група "очевидно" причетна до нападу на вчителя.

Представники уряду попередили, що закриватимуть мусульманські організації у разі, якщо виявиться, що ті розпалюють ненависть.

Окрім того, французька газета Le Parisien повідомила, що у межах розслідування вбивства вчителя поліція затримала чотирьох учнів середньої школи. Загальна кількість затриманих через злочин сягнула 15 осіб. Зокрема, під вартою перебуває батько одного зі студентів коледжу та радикальний ісламістський активіст Абдельхакім Сефріуі.

Що відомо

  • У французькому місті Конфлан-Сен-Онорін неподалік Парижа, чоловік обезголовив учителя історії Самуеля Паті, вигукуючи ісламістські гасла.
  • У консульстві РФ підтвердили вік підозрюваного і те, що він народився у Москві.
  • Як пише Le Figaro, убитий Самуель Паті на уроках розповідав студентам про свободу слова та показував карикатури на пророка Мухаммеда. Так, він використав карикатури журналу Charlie Hebdo як приклад свободи вираження думки.
  • У Франції тисячі людей вийшли на вулиці вшанувати пам’ять вбитого вчителя.

На початок