У деяких регіонах України можуть виникнути проблеми з опаленням. Експерт назвав причини

У деяких регіонах України можуть виникнути проблеми з опаленням. Експерт назвав причини

Ексклюзивно
У деяких регіонах України можуть виникнути проблеми з опаленням. Експерт назвав причини
. УНІАН

Опалювальний сезон в Україні може розпочатись невчасно у 45 населених пунктах через борги компаній та технічний стан тепломереж. Які регіони під загрозою та чи є шляхи виходу з цієї ситуації в ефірі Українського радіо розповів професор Києво-Могилянської школи врядування Геннадій Рябцев.

За словами експерта, проблеми можуть виникнути не лише у 45 населених пунктах. Зокрема це пов'язано з боргами за спожитий газ.

"У нас зазвичай один чи навіть кілька населених пунктів забезпечується однією компанією: десь комунальною, десь приватною. Ця проблема виникла давно, "Нафтогаз" регулярно нагадував про те, що такі компанії (зокрема "Теплокомуненерго" - ред.) мають сплатити борги чи підписати з ним і відповідними структурами план з реструктуризації заборгованостей або план їх погашення. Відповідні документи є і ми бачимо, що ця кількість компаній поступово скорочується. Ще декілька тижнів тому їх було понад 70, нині залишилося 45. Мова йде про компанії, які мають борги", — наголосив Рябцев.

Професор розповів, що все насамперед залежить від керівництва та його ставлення до діяльності компанії, а не від форми власності.

Читайте також: Опалювальний сезон близько. Як утеплити власну оселю

"Якщо те чи інше (державне чи приватне) підприємство впродовж тривалого часу створює проблеми, то, напевно, органам місцевого самоврядування слід думати над тим, що варто щось змінити. Так зване реформування житлово-комунальної сфери чомусь розпочалося зі зміни тарифів, а не зі встановлення нормальних форм взаємодії та вкладання коштів у модернізацію. Тобто потрібно було б спочатку, на мою думку, зробити все для того, щоб стимулювати залучення коштів в оновлення мереж, а вже потім піднімати ціни та тарифи", — пояснив Рябцев.

Він також зазначив, що проблеми з опалювальним сезоном можуть виникнути не лише через заборгованість, але і через зношені мережі компаній, які працюють на межі своїх технічних можливостей.

"Не все визначається фінансами, на жаль, багато чого визначається технічним станом і рівнем ефективності тих мереж, які зараз працюють в Україні. Більшість мереж перебувають у тому стані, якими їх залишили за радянських часів, тобто великих коштів на їхню модернізацію за останні 30 років не виділяли. Центральна і місцеві влади й досі думають, що й так "нормально", на це варто звертати увагу аж поки не відбудеться якась надзвичайна подія", — додав експерт.

За його словами, теплопостачання залежить і від "старості" будинку.

"Якщо мова йде про відносно старі будинки, наприклад, радянських часів, там розведення теплоти вертикальне. Це означає, що не можна комусь одному зробити для себе регулювання постачання енергії. А от в нових будинках розведення дозволяє кожному мешканцю збільшувати чи зменшувати надходження тепла у власне помешкання", — додав Рябцев.

Рябцев зазначив, що існують норми, відповідно до яких має своєчасно вмикатися опалення — коли середньодобова температура впродовж трьох днів буде менш як +8 градусів. Однак, за його словами, попри те, що цієї осені в Україні ще не було таких температурних показників, опалення вимкнули раніше. Таку ситуацію експерт пояснює тим, що, ймовірно, приватні підприємства, які забезпечують опаленням населення, хочуть отримати більше прибутків.

Що відомо

  • Раніше в уряді зазначили, що станом на 18 вересня Україна готова до осінньо-зимового опалювального сезону на 90%, а запаси палива на ТЕС і ТЕЦ "стабільно високі".
  • А 9 жовтя "Нафтогаз" повідомив, що через критичну ситуацію з боргами підприємств теплокомуненерго у 50 населених пунктах України старт опалювального сезону залишається під загрозою.
На початок