Червона зона у Харкові: Кучер і Терехов посперечалися, хто добився менших обмежень

Червона зона у Харкові: Кучер і Терехов посперечалися, хто добився менших обмежень

Червона зона у Харкові: Кучер і Терехов посперечалися, хто добився менших обмежень
. Суспільне Харків

Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов заявив, що місто не зупинятиме транспорт і не закриватиме ринки та продовольчі магазини попри віднесення міста до червоної зони. Голова Харківської ОДА Олексій Кучер назвав позицію міста маніпуляцією — стверджує, що не зупиняти транспорт і обмежити, а не заборонити роботу торгівлі наполягав він.

"Відповідально заявляю наступне. Транспорт працюватиме в повному обсязі, як і працював, — метро, ​​наземний електротранспорт, маршрутні таксі міська влада зупиняти не буде... Я також впевнений в тому, що в даній економічній ситуації ми не маємо права закривати ринки, продовольчі магазини, ТРЦ (крім розважальних зон), заклади громадського харчування, торгового і побутового обслуговування", — йдеться у зверненні першого заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова.

Голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер, який раніше неодноразово заявляв, що транспорт є основним місцем поширення коронавірусної інфекції, нині каже, що роботи транспорту в червоній зоні добився він. У звичному режимі працюватиме увесь транспорт: міський (наземний, підземний), приміський, міжміський. Залізничне та авіасполучення не скасовується.

"Дещо було повідомлено, такі маніпулятивні речі, що ми зупиняємо транспорт, але місто повідомляє — ми не зупинимо. Питання щодо зупинення або не зупинення транспорту обговорювалося сьогодні особисто мною, і я відстоював позицію, що поки що, враховуючи ту динаміку, яка є, а у нас щодо кількості захворілого населення, ми по інцидентності не у лідерах", — сказав Кучер.

За його словами, показник захворюваності у Харкові дорівнює 398,75 на 100 тисяч населення (червоний рівень встановлюється, якщо захворюваність протягом 14 днів складає більше ніж 320 на 100 тисяч населення).

"Найбільша кількість інфекцій розповсюджується у громадському транспорті, разом з тим це пов'язано із життєдіяльністю міста. І тоді, коли ми зупиняли транспорт, це досить сильно вплинуло на економіку. Поки що ми не можемо цього допустити, і враховуючи кількість захворілих на 100 тисяч населення, все ж таки, можемо собі дозволити", — сказав Кучер.

"Я дуже розчарований, що першого заступника (мера Харкова Ігоря Терехова) не було на засіданні, хоча ми його кликали. Якщо б він там був, і він був учасником цієї дискусії, то він, мабуть, не писав би того, що він пише. Ніхто не закриває ринки, продовольчі магазини, ніхто цього не робить. Навпаки я відстоював позицію, яка зараз прийнята. І я дякую членам державної комісії, які з розумінням поставилися до того, що відбувається в Харкові та Харківській області", — повідомив Кучер.

Він також зазначив, що за тиждень рішення можуть переглянути.

"Якщо ми далі будемо прогресувати у такому негативному сенсі, то якщо сьогодні нам дозволила державна комісія залишити транспорт, окремо міністр Степанов підкреслив, що, якщо ми будемо негативну динаміку збільшувати, то через тиждень ми будемо це питання переглядати", — сказав голова ОДА.

Як повідомили у Харківській міськраді, міська комісія з надзвичайних ситуацій розглядатиме обмеження 16 жовтня.

Що відомо

  • З 19 жовтня Харків, Люботин та кілька районів області переходять до червоної зони епіднебезпеки: які обмеження встановили.
  • Чиновники та епідеміологи неодноразово наголошували: головне місце поширення коронавірусу — транспорт.
  • 25 жовтня в Україні — чергові місцеві вибори. Олексій Кучер балотується на посаду Харківського міського голови. Ігор Терехов йде у депутати Харківської міськради.
На початок