Змінився коефіцієнт визначення розміру компенсації за знищені квартири: чи збільшаться виплати на Чернігівщині

Змінився коефіцієнт визначення розміру компенсації за знищені квартири: чи збільшаться виплати на Чернігівщині

Зруйнована багатоповерхівка на вулиці Чорновола у Чернігові
Зруйнована багатоповерхівка на вулиці Чорновола у Чернігові. Суспільне Чернігів

З 15 березня 2024 року Кабмін запровадив нові коефіцієнти, які впливають на визначення розміру компенсації за знищені під час війни оселі лише у багатоквартирних будинках.

Як це вплине на розмір відшкодування на прикладі квартир на Чернігівщині у коментарі Суспільному розповіла засновниця волонтерського проєкту "Поверни своє", який надає безкоштовну юридичну підтримку власникам знищеного під час війни житла, Ольга Оніщук.

єВідновлення про зміну коефіцієнта визначення розміру компенсації за знищені квартири розповідає Ольга Оніщук
Засновниця волонтерського проєкту "Поверни своє" — Ольга Оніщук. Facebook-сторінка Ольги Оніщук

Які коефіцієнти змінилися

За її словами, розмір відшкодування за державною програмою "єВідновлення" визначається за двома різними формулами, встановленими окремо для квартир та приватних будинків.

"Основна формула розрахунку суми відшкодування за знищені квартири, складається з п’яти обов’язкових елементів: сталого показника вартості одного квадратного метра житла в цілому по Україні (наразі він становить 36 422,33 гривні), площі зруйнованого помешкання та трьох різних коефіцієнтів, які враховують регіон розташування житла, кількість кімнат, а також рік забудови оселі".

Оніщук говорить, що саме останній коефіцієнт — показники, які враховують відмінність ціни за квадратний метр залежно від року забудови зруйнованої квартири, — і було змінено. Зокрема, збільшили параметр для багатоквартирних будинків, зведених у 1918-1990 роки, з "0,69" до "1". Це означає, що власники знищених осель у таких будинках, які складають левову частину житлового фонду України, зможуть розраховувати на більші суми компенсації.

"Поясню на прикладі. Проведу розрахунок суми компенсації за знищену трикімнатну квартиру площею 70 м2, збудовану до 1991 року та розташовану в Чернігові. Раніше господар такої оселі міг отримати за неї 1 281 733 гривень (36422.33 x 0.801 x 0.9096 x 0.69 x 70 = 1 281 733.7), тоді як після 15 березня цього року сума компенсації збільшиться майже на третину, вона складатиме понад 1 857 585 гривень (36422.33 x 0.801 x 0.9096 x 1 x 70 = 1 857 585.1)".

Також додали новий коефіцієнт для квартир, розташованих в об’єктах культурної спадщини, збудованих починаючи з 1800 року, який становить "1,22".

"Проілюструю цю новацію на прикладі вже згаданої трикімнатної квартири у Чернігові, змінивши тільки умову щодо року забудови. Припустимо, що квартира була розташована у будинку, зведеному в 30-х роках минулого століття, який належить до культурної спадщини. У цьому випадку буде застосовуватися вже параметр «1,22», а не «1», визначений для житлових споруд 1918-1990 років забудови, а сума компенсації складе близько 2 266 253 гривні (36422.33 x 0.801 x 0.9096 x 1.22 x 70 = 2 266 253.8)".

Провести розрахунок суми майбутньої компенсації можна самостійно за допомогою спеціального онлайн-калькулятора на сайті волонтерської платформи "Поверни своє".

Що робити тим, хто вже отримав компенсацію

За словами Оніщук, наразі нормативно не встановили жодного механізму перерахунку суми вже отриманої компенсації.

"Процедура надання компенсації побудована таким чином, що спершу відповідна місцева комісія ухвалює рішення про надання компенсації із зазначенням конкретної суми, яка обраховується за визначеними формулами, потім це рішення затверджує місцева влада, після чого постраждала особа отримує відшкодування. У випадку із власниками квартир це тільки житловий сертифікат на визначену суму коштів, який можна використати для купівлі нової домівки на первинному або вторинному ринку нерухомості. Тож на нормативному рівні поки що не закріплено можливість проведення так званих індексацій".

Проте засновниця проєкту не виключає того, що держава до цього питання ще може повернутись, адже вказані новації у формулі обрахунку компенсації — це не єдині зміни, які відбулися вже в процесі реалізації національного компенсаційного механізму.

"Ще на початку цього року уряд встановив ліміти для площі зруйнованого житла: не більше 150 м2 для квартир та не більше 200 м2 для приватних будинків. Спочатку таких обмежень не було, тож серед тих постраждалих, які отримували перші житлові сертифікати, були власники зруйнованих будинків площею 400, 500 м2 та більше, і вони отримали відшкодування від держави у повному обсязі, тобто за всі знищені квадратні метри. Така ситуація — це звісно певний перекіс у роботі компенсаційного механізму з точки зору єдиного справедливого підходу до постраждалих, але з часом, думаю, всі процедурні «викривлення» вдасться вирівняти".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок