У Харкові зранку 22 березня пролунала серія з понад 15 вибухів: у місті зникло світло

У Харкові зранку 22 березня пролунала серія з понад 15 вибухів: у місті зникло світло

Стела з написом "Харків" у центрі міста, березень 2024 року
Стела з написом "Харків" у центрі міста, березень 2024 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Вибухи пролунали у Харкові вранці 22 березня. У місті та області оголошена повітряна тривога з 03:53. Після вибухів у Харкові немає світла.

У Харкові чули щонайменше шість вибухів на 04:40, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків.

Удар російських військ по Харкову підтвердив міський голова Ігор Терехов.

На 04:49 у Харкові пролунало близько 15 вибухів, є проблеми зі світлом, повідомив Терехов. За його даними, РФ цілить по енергетичній інфраструктурі. Є пожежі на місцях деяких влучань.

"Ворог вкотре обстрілює Харків. Зафіксовано влучання в обʼєкти критичної інфраструктури. Не покидайте укриттів, небезпека ще не минула", — повідомив о 04:54 керівник ОВА Олег Синєгубов.

Жителі Харкова повідомляють про проблеми з водопостачанням та опаленням після серії вибухів у місті.

Харків фактично повністю без світла, повідомив Олег Синєгубов о 05:08. Він каже, що армійці РФ здійснили понад 15 ударів по обʼєктах енергетики.

Вранці на маршрути не вийде електротранспорт Харкова, перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту, повідомив міський голова Ігор Терехов. Він зазначив, що у місті проблеми з водою.

Звернень до медиків екстренки після ударів по Харкову не було, сказав Суспільному дані на 06:00 директор облцентру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

Якщо потрібно зателефонувати близьким, викликати екстрені служби, зарядити телефони, можна звернутися до найближчих райвідділів поліції — там запустили Starlink та генератори, сказав керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

Метро у Харкові після ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону працює як укриття, повідомила пресслужба підприємства. Про відновлення руху поїздів повідомлять додатково.

На складних ділянках доріг у Харкові патрульні посилено контролюють рух, повідомила пресслужба.

"За необхідності на перехрестях з найбільш інтенсивним рухом патрульні здійснюють ручне регулювання. Біля цих ділянок зосереджено додаткові сили поліцейських, які слідкуватимуть за дорожньою обстановкою до повного відновлення роботи світлофорів", — сказано у повідомленні.

Рух усіх поїздів на Харківському вузлі, включно зі швидкісними електропоїздами Hyundai, здійснюватиметься тепловозною тягою, повідомила пресслужба "Укрзалізниці". За її даними, Харківський залізничний вокзал перевели на резервне живлення, всі системи працюють, пункт незламності відкритий для відвідувачів.

На Харківщині є перебої на лінії 101 та 112, повідомили у ДСНС.

"В екстреному випадку можна скористатись резервними номерами телефонів для виклику служби ДСНС", — сказано у повідомленні.

Перелік номерів:

  • 0730270112;
  • 0501139001;
  • 0501139002.

Також не працює лінія 104, повідомили у Газмережах.

Лінія 103 так само не працює, повідомили в ОВА.

Доповнено 08:38. У Харкові продовжують гасити пожежі на електричних підстанціях, що виникли після російських ударів по місту, повідомив у нацмарафоні міський голова Ігор Терехов.

"Починаємо подавати воду завдяки альтернативним джерелам енергії у нас є така можливість. Також перейшли на генератори та запускаємо об’єкти "Харківських тепломереж". Таким чином, 40 тис. абонентів будуть підключені до теплопостачання. На маршрути вже вийшли автобуси, замінивши знеструмлені трамваї, тролейбуси та метрополітен", — повідомив Ігор Терехов.

Доповнено 08:42. Харків атакували ракетами С-300 та Х-22, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Доповнено 08:50. Масштаб пошкоджень енергосистеми у Харкові більший, ніж в інших регіонах, сказав у нацмарафоні голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. За його словами, ранкова атака росіян по енергетичній системі України була найбільшою за весь час, вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані засоби ураження.

Доповнено 10:13. На Харківщини внаслідок атаки РФ поранений працівник одного з об'єктів енергоінфраструктури, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов. За його словами, стан чоловіка задовільний, йому надали медичну допомогу.

Близько 700 тисяч споживачів на Харківщині залишились без електроенергії, зазначив Синєгубов.

Доповнено 10:18. Лінія 101 відновила роботу, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Доповнено 10:35. На Харківщині вводять графіки відключень світла, аби зберегти енергосистему, повідомив заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба. За його даними, знеструмлені Харків та інші населені пункти Харківського району, а також Первомайська громада.

Кулеба зазначив, що без світла також Красноград, Олексіївка громада, Куп'янський район.

Доповнено 10:56. Щонайменше 18 ракет типу С-300 та "Іскандер" застосували росіяни під час ранкового удару по критичній інфраструктурі на Харківщині, повідомила попередні дані пресслужба обласної прокуратури.

Доповнено 12:18. Через перебої з електропостачанням сповіщення про повітряні тривоги будуть здійснюватися через звукове повідомлення на мобільні телефони. Крім того, додатково співробітники ДСНС та Нацполіції будуть сповіщати громадян через гучномовці та рації, об’їжджаючи місто, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

Також лінії 112 та 103 відновили роботу.

Доповнено 12:52. На Харківщині до робіт з відновлення електропостачання залучили додаткову техніку та збільшили кількість ремонтних бригад, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Обговорили алгоритм відновлення електропостачання, проаналізували поточну ситуацію та оцінили масштаби руйнувань", — сказано у повідомленні.

Доповнюється

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок