До Держдуми РФ внесли законопроєкт про визнання недійсним рішення щодо "передачі" Криму до УРСР

До Держдуми РФ внесли законопроєкт про визнання недійсним рішення щодо "передачі" Криму до УРСР

Оновлено
Держдума РФ
Держдума РФ. Ілюстративне фото: Associated Press

До Держдуми РФ внесли законопроєкт про визнання недійсним рішення стосовно "передачі" Криму з РРФСР Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республікадо складу УРСРУкраїнська Радянська Соціалістична Республіка 19 лютого 1954 року генсеком ЦК КПРС Микитою Хрущовим.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це свідчить проєкт закону 572350-8 "Про визнання недійсним з моменту ухвалення рішення 1954 року про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР" з електронної бази документів Держдуми Росії.

UPD: Юрист-міжнародник, колишній постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін зауважив у коментарі Суспільне Крим, що подібний пропагандистський та фейковий крок — це певною мірою реакція на анонси від окупаційного кримського спікера Володимира Константинова, який з поплічниками вирішили "скасувати" ці акти в Конституційному суді РФ.

"Оскільки свої юридичні фантазії Константинов почав всупереч незадоволення думських колег реалізовувати декілька тижнів тому, то у російському парламенті, як ми бачимо, підготували альтернативну ініціативу. Але і у кримських колаборантів, і у думських діячів практична мета одна — довести Кремлю "креативність та ініціативність". Звісно, все це максимально далеко від юриспруденції та жодних правових наслідків не матиме", — заявив Бабін.

Серед авторів ініціативи вказано окупаційного "сенатора" від Криму, члена міжнародного комітету Ради Федерації Сергія Цекова.

"Рішення, ухвалене 1954 року нормативно-правовими актами, що не мають юридичної сили, з порушенням Конституції РРФСР і СРСР, не відповідає принципам правової держави та міжнародного права", — зазначається в тексті законопроєкту.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок