"Це м’яка і крихка порода": як у Вінниці обрізають дерева

"Це м’яка і крихка порода": як у Вінниці обрізають дерева

У Вінниці по вулиці Левка Лук’яненка працівники "Вінницязеленбуду" провели санітарну обрізку тополь. Це м’яка і крихка порода. Про це Суспільному розповіла очільниця підприємства Тетяна Прибиш.

Як обрізають дерева

"Це м’яка і крихка порода": як у Вінниці обрізають дерева
Фото: Суспільне Вінниця

На верхівках багато сухого гілля, тому для санітарної обрізки використовували 18-метрову автовишку.

Також розчистили вербу. Тетяна Прибиш сказала, це теж крихка порода дерева, яка має велику зелену масу, від сильних поривів вітру може ламатися. Починали із санітарної обрізки, бо сильних морозів вже не має, а сокорух ще не почався. Пізніше будуть проводити омолоджувальну і формувальну обрізки.

"Такі види обрізки як формувальна обрізка, проводимо в літній період. Це стосується тих об’єктів, де є камери спостереження, чи попереджувальні дорожні знаки, світлофори. Коли розпускається листя, ми бачимо, що воно закриває певний огляд, ми виконуємо цю обрізку", — розповіла Прибиш.

Хто може обрізати дерева

"Це м’яка і крихка порода": як у Вінниці обрізають дерева
Фото: Суспільне Вінниця

Обрізати дерева на територіях загального користування мають відповідальні особи, розповідає очільник муніципальної варти Віталій Чигур. Це "Вінницязеленбуд", управлінські компанії, аварійні служби. Над лініями електропередач обрізають гілля енергетики, які обслуговують ці мережі. За парки і сквери — відповідає “Вінницязеленбуд". Для цього комісія від міської ради обстежує дерева і складає акт.

"Якщо ми говоримо про пересічних громадян — це здійснювати заборонено. Навіть якщо це аварійне дерево, яке знаходиться, до прикладу, на прибудинковій території багатоповерхівки. Якщо вони бачать, що воно несе шкоду, вони мають звернутися до виконавчих органів вінницької міської ради. Для того, щоб комісійно вийшли представники профільних департаментів, які цим питанням займаються, обстежили", — розповів Чигур.

За порушення правил благоустрою і нанесення шкоди дереву інспектори муніципальної варти складають адмінпротоколи, сказав Чигур, якщо встановлять відповідального. З початку цього року таких є два.

Що робити, щоб дерево "не хворіло"

"Це м’яка і крихка порода": як у Вінниці обрізають дерева
Фото: Суспільне Вінниця

Як правильно обрізати плодові дерева вчилися і студенти-першокурсники аграрного вишу спеціальності “Агрономія”. Працювали в яблуневому саду, який посадили у 2006 і 2008 роках, розповів професор Ігор Дідур.

Аби після обрізки дерево “не хворіло” і давало гарний врожай, сказав Дідур, його треба розчищати, коли середньо добова температура повітря від мінус п’яти градусів до плюс п’яти. За вищої температури почнеться сокорух, у місцях зрізу почнуть розвиватися грибки і бактерії. З осені не радить обрізати, щоб оголені зрізи не промерзали.

"З осені ми не практикуємо обрізку саду для того, щоб не залишити оголені зрізи, бо дерево може промерзнути. Після того це буде ще більшим накопиченням збудників різних хвороб", — зазначив Дідур.

Ігор Дідур розповів, нашкодити дереву можна й обрізавши неправильну кількість гілля. Тоді дерево буде плодити, але плоди будуть дрібні, можуть осипатися через брак вологи.

На початок