Зарахування дітей у дитсадки Хмельницької громади стартує 1 квітня

Зарахування дітей у дитсадки Хмельницької громади стартує 1 квітня

Зарахування дітей у дитсадки Хмельницької громади розпочнеться 1 квітня. Наразі працює 65 закладів дошкільної освіти. Чотири — закриті через відсутність укриття. В електронній черзі перебуває майже 2500 дітей.

Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповіла начальниця відділу дошкільної освіти Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Наталія Бабій.

Як і в які терміни проходитиме зарахування дітей до дитсадків у Хмельницькій громаді?

Зарахувальний період в заклади дошкільної освіти розпочинається 1 квітня і триватиме до 1 серпня 2024 року. Зарахування буде відбуватися відповідно до електронної черги. Цей процес проходитиме автоматично. Директори закладів освіти будуть виставляти місця за віковими групами, які набиратимуть на 1 вересня. Батькам потрібно слідкувати за тим, щоб не втратити свою чергу. З 1 квітня по 1 травня необхідно стежити за зміною в статусі електронної черги. Якщо раніше був статус "прийнято спеціалістом", то має бути — "допущено до зарахування".

Наразі у садочках достатньо місць для усіх охочих?

Ми провели моніторинг стосовно зарахування дітей і визначили, що заклади освіти в цьому році охоплюють усіх. Найбільша кількість заяв на зарахування у дитсадки № 9 "Кобзарик", № 56 "Боровичок" і № 29 "Ранкова зірка". Поки станом на 1 квітня не усіх дітей зможемо прийняти саме у ці заклади. Далі будемо слідкувати за процесом до серпня.

Скільки дітей у Хмельницькій громаді є в електронній черзі?

Наразі в електронній черзі перебуває 2449 дітей. З початку повномасштабного вторгнення багато дітей з батьками виїхали за межі України, тому трохи зменшилась їхня кількість. У дитсадках спостерігаємо тенденцію, що є ті, хто його не відвідує, а має заяву про зберігання місця. На 2025-2026 роки все менше дітей стає у чергу. Це стосується сіл громади, де немає молодих сімей. Там функціонує одна чи дві групи. В Олешині, Богданівцях і Пирогівцях є 3-4 групи.

Якщо родина записала свою дитину в чергу на місце у садочку, але потім виїхали за кордон. Що з ним відбувається?

Якщо дитина буде допущена до зарахування, але не з'явиться у дитсадку, у неї буде статус "відмінено допуск". Це не проблема, усе владнається при поверненні родини. Потрібно буде прийти до нас в департамент. Ми поновимо заявку, щоб дитина спокійно відвідувала заклад освіти.

Поки дитина за кордоном, черга просувається і наступна може бути зарахована?

Так. Зарахування буде проходити у кільки етапів. 1 квітня — повноцінний етап для всіх, хто є у черзі. Якщо батьки не з'являються, тоді заявку анульовуємо, стає статус "відмінено допуск". З 1 травня знову відкриваємо електронну чергу. Ті діти, які не потрапили через певні обставини у дитсадок у квітні, можуть це зробити наступного місяця. Тому батькам не потрібно панікувати. Необхідно контролювати стан електронної черги.

Що мають робити батьки після отримання повідомлення про зарахування дитини до садочка?

Батькам, які отримали статус "допущено до зарахування", потрібно з'явитися в дитсадок. Їм треба мати з собою копію та оригінал свідоцтва про народження дитини. Крім того, до вересня необхідно принести медичну довідку про стан здоров'я дитини з висновком лікаря про те, що вона може відвідувати заклад дошкільної освіти. Якщо дитина належить до пільгової категорії, треба надати документи, що це підтверджують.

Скільки дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб будуть ходити до садочків Хмельницької громади?

Наразі є майже 670 внутрішньо переміщених дітей. Намагаємося усіх забезпечити місцями. Ми зробили моніторинг, який показав, що майже півтори тисячі дітей не відвідують заклади освіти від вересня. Тобто вони по заяві зараховані в садочок. Ми не маємо права їх відрахувати. На ці місця ходять діти, які переїхали до нас.

Скільки садочків працює в громаді працює?

У нашій громаді працює 65 закладів освіти. 43 — у Хмельницькому, 10 — у сільській місцевості, шість — перебувають в структурних підрозділах, стільки ж мають статус приватних закладів освіти.

Є садочки, які не працюють з початку повномасштабного вторгнення через відсутність належного укриття?

Чотири заклади освіти, три у Хмельницькому й один у Шаровечці, наразі не мають найпростішого укриття, але воно будується. Усі діти переспрямовані в інші садочки, тобто немає тих, хто не отримує дошкільної освіти.

Залишається три тижні до початку зарахування дітей у дитсадки. Що робити батькам, діти яких нікуди не записані, щоб вони змогли стати в електронну чергу?

Процедура здійснюється або особисто, батьки можуть зареєструватися в електронному кабінеті, або ж за допомогою звернення у ЦНАП, де нададуть консультацію і запишуть дитину до закладу освіти.

Можна змінити садочок, наприклад, через переїзд в інший мікрорайон?

Так, для цього необідно звернутися або у Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, або в ЦНАП. Там зроблять зміни, але потрібно мати документ, що засвідчує переїзд або ті зміни, які відбулись. Наприклад, це може бути зміна прізвища дитини. Крім чергового зарахування в заклади дошкільної освіти, є позачергове. Воно здійснюється комісією. Батьки можуть написати заяву на позачергове зарахування, якщо не встигли записати дитину у дитсадок до 1 вересня або були відсутні в Україні, або нещодавно проживають у Хмельницькій громаді.

Авторка: Алла Коломея.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок