У Хмельницькому труять собак: що відомо

У Хмельницькому труять собак: що відомо

У різних мікрорайонах Хмельницького знаходять їжу, начинену пігулками, та мертвих тварин. Від отруєння помирають не лише вуличні, але й домашні собаки.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла волонтерка громадської організації захисту тварин "Врятуй життя" Ірина Кравчук.

Собака, яка померла через отруєння у Хмельницькому
Собака, яка померла через отруєння, березень 2024, Хмельницький. Фото: ГО "Врятуй життя"/Facebook

Хмельничанка Альона Бельська, власниця мопса Кокоса, каже, з домашнім улюбленцем гуляє двічі на день. Минулого тижня на звичному для прогулянок маршруті сусіди знайшла шматки ковбаси, начинені пігулками. Знахідки зібрали й повідомили про них громадську організацію захисту тварин "Врятуй життя".

Хмельничанка Альона Бельська знайшла шматки ковбаси, що були начинені пігулками
Альона Бельська знайшла шматки ковбаси, що були начинені пігулками, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Як і кожна собака Кокос все нюхає. У нього короткий ніс, йому треба максимально до землі наближатися, щоб відчути всі запахи. Тому я дуже пильно слідкую за тим, щоб він нічого не брав із землі", — зазначила Альона Бельська.

Волонтерка організації "Врятуй життя" Ірина Кравчук розповіла, ковбасу з пігулками відправили у лабораторію на експертизу, щоб визначити, якою речовиною вона була начинена. Про точну кількість собак, які загинули чи отруїлися невідомою речовиною, наразі невідомо.

Зооволонтерка Ірина Кравчук з Хмельницького
Зооволонтерка Ірина Кравчук, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Протягом десяти днів почали звертатися люди, в яких отруїлися домашні собаки. Наприклад, волонтерам повідомили, що на Озерній лежить собака. Приїхала наша ветеринарна швидка допомога. На жаль, не довезли цю собаку живою до ветлікарні. Також були звернення від людей, щодо таблеток, які валяються на вулиці", — пояснила Ірина Кравчук.

Лікар ветеринарної медицини Микола Яценко розповів, дві собаки з отруєнням привезли до Хмельницької першої міської ветлікарні. Одну вдалося врятувати.

"Перші симптоми отруєння це тоді, коли у тварини починаються судоми. Вони проявляються так: тварина падає на бік, відхиляє голову, випрямляє лапи, з рота йде піна", — пояснив ветеринар.

Ветеринар Микола Яценко з Хмельницького
Ветеринар Микола Яценко, березень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, у разі отруєння тварини треба терміново звертатися за кваліфікованою ветеринарною допомогою: "Тварину треба вводити в медикаментозний сон, блокувати судоми, а потім вводити антидот, розраховувати дозу. В умовах, де тварину отруїли, надати адекватну допомогу майже неможливо.

Начальниця сектору комунікації головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Інна Глега розповіла, обставини отруєння собак у місті з’ясовує поліція. За жорстоке поводження з тваринами передбачено кримінальну або адміністративну відповідальність у вигляді сплати штрафу чи адміністративного арешту.

Начальниця сектору комунікації ГУ Національної поліції у Хмельницькій області Інна Глега
Начальниця сектору комунікації ГУ Національної поліції у Хмельницькій області Інна Глега. Фото: Суспільне Хмельницький

"Звернень ні від кого не було. Ми знайшли таку інформацію у соцмережах, написали відповідний рапорт. Зараз на підставі цього здійснюється перевірка у Хмельницькому райуправлінні поліції. Однією з умов жорстокого поводження є наслідки для здоров’я тварин, тобто дії, які спричинили тілесні ушкодження, каліцтво або загибель. У такому випадку людина може понести відповідальність у вигляді обмеження чи позбавлення волі на максимальний строк до восьми років", — зазначила Інна Глега.

Зооволонтерка Ірина Кравчук радить вигулювати собак з повідцем. У разі виявлення харчових продуктів у непризначених для цього місцях викидати їх, щоб убезпечити тварин.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок