"Через такий протез можеш відчути камінчик". У Чернівцях військовим з ампутацією вперше вживили протез у кістку

"Через такий протез можеш відчути камінчик". У Чернівцях військовим з ампутацією вперше вживили протез у кістку

У Чернівцях вперше військовим з ампутованими ногами прямо в кістку вживили імпланти, до яких згодом закріплять протези. Така технологія називається остеоінтеграція. Вона дозволяє зробити протези чутливими, наприклад, під час ходьби відчувати камінці чи щось м'яке.

Подібних операцій у світі провели майже 2 тисячі, за більшість з них відповідав австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. Своїм досвідом він поділився з чернівецькими медиками. Про перших пацієнтів у Чернівцях, вартість такого протезування та його особливості – у публікації Суспільне Чернівці.

Перші пацієнти – військові

Рік тому військовий з Чернігівщини Станіслав Воєводін підірвався на міні. Це сталося поблизу міста Сватове Луганської області. Чоловіку довелося ампутувати обидві ноги нижче колін. У Чернівцях медики вживили в кістку Станіслава титановий імплант, до якого згодом приєднають протез. Боєць каже, зважився саме на цю операцію, бо від побратимів чув, що звичайні протези можуть погано приживатися.

"Побратими, яким робили звичайні протези, розповідали, що виникає багато проблем: пухлини, неправильно зашита кістка, завеликий або замалий куксоприймач. Тому я вирішив, що буде інтеграція в кістку", – каже Воєводін.

Військовий Станіслав Воєводін
Військовий Станіслав Воєводін. Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

Станіславу прооперували праву ногу, оскільки ліву ампутували пізніше, й вона досі загоюється. Боєць планує встановити інтегрований протез на обидві ноги.

Операцію зі вживлення імпланту в кістку планує провести 23-річний буковинець Богдан Андрейчук. Внаслідок артилерійського обстрілу на Харківщині хлопець отримав поранення ніг – одну з них медикам довелося ампутувати. Богдан попередньо дізнавався про цю операцію. Каже, сподобалося те, що із вживленим протезом людина може відчувати поверхні на дотик.

"Кажуть, коли ходиш з ним, то відчуваєш, що став на камінчик чи щось м'яке. А на звичайному протезі ти нічого не відчуваєш", – розповідає Богдан.

нарощення кістки у Чернівцях
Богдану Андрейчуку провели операцію з нарощування кістки. Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

Оскільки у Богдана залишилось чотири сантиметри стегнової кістки — зовнішнє протезування для нього навіть не розглядають.

Чутливість протеза та коротша реабілітація

Австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс проводив подібні операції в Іраку, США та Великобританії. Перевагами таких операцій називає чутливість протеза та кращу мобільність.

"Багато пацієнтів зі звичайними протезами відчувають постійний біль, а також проблеми з мобільністю. Під час вживлення імпланту я працюю з нервом, що полегшує біль. Реабілітація пацієнтів триває від кількох тижнів до кількох місяців. Є пацієнти, яких ми лікували понад 10 років тому, й вони живуть добре", – каже Мудеріс.

протезування військових чернівці
Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

Водночас Муньєд Аль Мудеріс каже, що є абсолютні та відносні протипокази до остеоінтеграції. Абсолютний протипоказ — психологічна неготовність самого пацієнта до такого методу. Пацієнт має бути готовим до операції, усвідомлювати, що з ним буде відбуватися, та бути готовим проходити реабілітацію. Відносними протипоказами лікар називає куріння, діабет, судинні проблеми, інфекції, остеопороз.

Подібних операцій у світі провели орієнтовно 2 тисячі. Одна така операція в Україні коштує понад 40 тисяч доларів, каже ортопед травматолог та засновник фонду "Благодійний буковинський фонд протезування" Богдан Аксенин.

медик ортопед богдан аксенин
Богдан Аксенин. Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

"Цей метод протезування – дороговартісний. Його потребує дуже багато людей, особливо ті, які мають високі ампутації й не можуть носити куксоприймач. Ми хочемо забезпечити цими протезами військових, які заслуговують на безплатне лікування", каже Аксенин.

За операцією Мудеріса стежили чернівецькі лікарі. Так хочуть перейняти його досвід, щоб проводити таке протезування самостійно. Для фінансування операцій Аксенин планує збирати гроші через благодійний фонд.

Військовим у Чернівцях вперше провели операцію зі вживлення протеза у кістку
Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

живлення протеза у кістку у Чернівцях
Фото: Ольга Галіцина/Cуспільне Чернівці

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок