"Це мініреанімація": спецавтомобіль для перевезення новонароджених отримали лікарі Полтавщини

"Це мініреанімація": спецавтомобіль для перевезення новонароджених отримали лікарі Полтавщини

Новий реанімобіль для перевезення новонароджених отримали лікарі Полтавської обласної лікарні. Передали спецтранспорт від представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Про це Суспільному розповів завідувач відділення реанімації новонароджених Полтавської обласної лікарні Андрій Бєлорус. Обладнаний автомобіль спецапаратурою, яка дозволяє надавати невідкладну допомогу малюкам із найменшою вагою.

"Цю машину нам надало ЮНІСЕФ для виходжування і транспортування новонароджених з тяжкою патологією, які народились в регіоні Полтавському і потребують лікування і транспортування до нас", — повідомив завідувач відділення реанімації новонароджених обласної лікарні Андрій Бєлорус.

Спецавтомобіль для перевезення новонароджених отримали лікарі Полтавщини
Завідувач відділення реанімації новонароджених Андрій Бєлорус показує новий реанімаційний автомобіль. Суспільне Полтава

"Це мініреанімація, яка має все. Це кювез для маленьких дітей, які зігріваються тут і отримують комфортну температуру і вологість. Це дихальний апарат, це монітори, це кисневі балони. А також апарати для інфузії лікарських речовин, відсмоктувачі. Тут є холодильна установка для утримання препаратів крові, препаратів-сурфактантів та інших ліків, які буде дитина потребувати у районі, або в дорозі", — повідомив завідувач відділення реанімації новонароджених обласної лікарні Андрій Бєлорус.

У такому спецтранспорті рятувати маленького пацієнта медики можуть дорогою у медзаклад, каже Андрій Бєлорус. Облаштований він спеціально для транспортування та надавання невідкладної допомоги малюкам із найменшою вагою.

Кювез для новонароджених
Кювез для новонароджених. Суспільне Полтава

"Це у нас маловаговий пацієнт, передчасно народжена дитина з низькою масою тіла, приблизно 500 грамів. Ми вимірюємо температуру, тиск, замінюємо підгузок, вимірюємо живіт, при потребі вимірюємо зріст, окружність грудної клітки, окружність голови, також кожні три години ми дітей годуємо", — повідомила медсестра відділення реанімації новонароджених Ірина Власова.

"Такий реанімобіль, який ми отримали дає можливість транспортувати в комфортних умовах таких маленьких дітей. Щоб дитину не так трясло і не було крововиливу в головний мозок, який призводить до інвалідизації, легеневих кровотеч, в них спеціальні ресори для амортизації при транспортуванні по наших дорогах", — розповів завідувач відділення реанімації новонароджених обласної лікарні Андрій Бєлорус.

Як розповів Суспільному Андрій Бєлорус, за два місяці 2024 року лікарі-неонатологи більше десятка разів виїздили у різні регіони Полтавщини аби доправити на лікування до обласного центру новонароджених. Минулоріч таких виїздів було близько сотні.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок