У Криму окупанти провели обшуки у будинках чотирьох кримських татар та у мечеті

У Криму окупанти провели обшуки у будинках чотирьох кримських татар та у мечеті

Оновлено
Обшуки у мечеті Старого Криму, окупований Крим
Обшуки у мечеті Старого Криму, окупований Крим, 29 лютого 2024 року. Фото: Кримська солідарність

У четвер, 29 лютого, у селі Журавки та місті Старий Крим Феодосійського району окупованого Криму російські силовики провели обшуки у будинках чотирьох кримських татар. Також окупанти провели обшук у мечеті Старого Криму.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомляє "Кримська солідарність" у Facebook.

UPD: Матеріали адміністративної справи Ленура Якубова передали до окупаційного Кіровського районного суду. Співробітники "Центру з протидії екстремізму" склали на нього протокол за статтею 20.3 КоАП РФ ("Пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій, або інших атрибутики чи символіки, пропаганда чи публічне демонстрування яких заборонені федеральними законами"). Обшук проводив окупаційний очільник відділу Центру "Е" Руслан Шамбазов.

Імама незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізета Сайфулліна відпустили з відділу "поліції". На нього склали адмінпротокол за статтею 5.26 КоАП РФ ("Випуск або розповсюдження релігійною організацією в межах місіонерської діяльності літератури, друкованих, аудіо- та відеоматеріалів без зазначення свого повного офіційного найменування або з неповним чи завідомо неправдивим маркуванням").

"У документах було написано, що 19 січня хтось був у нас у мечеті, стояв у наших рядах, записав, що я провів Джума намаз, відповідно, за їхньою версією, здійснив незаконну місіонерську діяльність", — зазначив Сайфуллін.

Імам незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізет Сайфуллін вийшов з відділу "поліції" у селищі Іслям-Терек
Імам незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізет Сайфуллін вийшов з відділу "поліції" у селищі Іслям-Терек. Фото: Кримська солідарність

Після обшуку голова незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ідріс Юрдамов розповів, що звинувачення, які окупанти висунули — так звана місіонерська діяльність. Він з силовиками не згоден.

"У нас є імам Ізет Сайфуллін, обраний народом. Люди ним повністю задоволені, він відповідає всім вимогам Ісламу і жодних проблем із проведенням Джума намазу не було. Тепер ці товариші з органів вирішили, що вони мають право втручатися. Повідомили нам, що вже два тижні, як мечеть зареєстрована під ДУМК (окупаційне Духовне управління мусульман Криму — ред.), без нашої згоди. Ніхто не був у курсі — ні члени громади, ні мешканці міста, які тут проживають. І тепер сказали, що ніхто не має права проводити намаз окрім імама-ставленника. Сказали, що він приїде завтра на Джума намаз в оточенні поліцейських, нового імама охоронятимуть", — наголосив він.

Юрдамов додав, що без дозволу місцевих жителів, ніхто не має права нав'язувати це. Крім того, до цього у їхньої громади був імам із муфтіяту, який проводив намази сім років поспіль, але потім зник та до сих пір ніхто не знає його місцезнаходження.

"Народ почав цікавитися, як ми будемо проводити намази без імама. Зрештою, ми, зібравшись, обрали його (Ізета Сайфулліна — ред.). Він людина, яка дуже добре знає Коран, володіє арабською мовою. Усі проголосували за нього і відтоді він проводив усі молитви. Тут є імам, обраний людьми. Мене турбує, що ДУМК перебрала на себе функції, непідвладні йому. І ДУМК, і наша громада мають однакову юридичну силу", — зазначив він.

Водночас які звинувачення закидають Ленуру Якубову — наразі невідомо. Він не входить до складу цієї незалежної громади.

Адвоката Еміля Курбедінова не пропускають у відділ "поліції".

"Стою біля входу в будівлю поліції в Кіровському (наразі селище Іслям-Терек — ред.). На прохідній. Дзвонить черговий — не може комусь додзвонитися. Тут вони чи ні — не каже", — зазначив він.

Кримські татари збираються біля будівлі відділу окупаційного МВС у селищі Іслям-Терек (колишнє Кіровське) в очікуванні активіста, підприємця Абдулли (Ленура) Якубова та імама незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізета Сайфуліна, яких окупанти затримали після обшуків.

Кримських татар Шевкета Кіямова та Ідріса Юрдамова після обшуків залишили вдома.

"Після ранкового намазу я сидів молився і почув, що почали стукати в двері. Вийшов на двір подивитись хто ж там. І побачив приблизно десятьох працівників влади зі зброєю. Потім спитали, чи це правильна адреса. Я відповів, що так, це та адреса. Вони сказали, що в них є постанова. Вони сказали, що прийшли шукати наркотики, зброю. Спитали, чи в мене є щось заборонене, чи я щось ховаю. Я сказав, що в мене такого немає. Вони навіть з собою привезли понятих. Вони сказали, що зайдуть в дім перевірити. Я ж сказав, проходьте, дивіться. Зайшли, почали дивитися, у мене є багато книжок, є Коран, кожну книжку відкрили та подивилися. Сказали, що нічого не знайшли, що нічого немає", — розповів Кіямов.

"Це викликає дуже сильне, величезне обурення. Ця нервова обстановка, яка в народі щоразу не заспокоюється, народ дуже сильно збуджений, він не задоволений такими діями певних незрозумілих органів, які зараз незрозуміло для чого турбують народ перед великим святом, перед Рамаданом. Хочу висловити свої невдоволення, свої обурення", — наголосив брат затриманого Якубова — Нурі.

Він додав, що кримські татари хочуть мирно та спокійно жити у Криму, на своїй батьківщині, а також розвивати півострів.

"Наш народ працьовитий дуже і звинувачувати його в чомусь непристойному — це не стосується нашого народу", — додав Нурі.

Співробітники "Центру з протидії екстремізму" відвезли в невідомому напрямку активіста Абдуллу (Ленура) Якубова після обшуків.

Дружина затриманого після обшуків імама незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізета Сайфуліна Ріяне Еюпова розповіла, що окупанти вилучили декілька книг під час цих заходів. Водночас в який саме відділ "поліції" відвезли її чоловіка — не сказали.

Окупанти відпустили Ідріса Юрдамова. Його дружина Лілі зазначила, що силовики для обшуку перестрибнули через ворота будинку, адже на них був кодовий замок, а далі увірвалися у приміщення через відкриту кухню. Обшук проводили поверхнево, перевіряли документи.

Обшуки відбулися у будинках Ленура Якубова, імама незалежної мусульманської громади "Ескі Кирим" Ізета Сайфулліна, активіста Шевкета Кіямова та голови "Ескі Кирим" Ідріса Юрдамова.

О 06:40 за київським часом обшук у будинку Юрдамова завершився. Після чого співробітники "Центру з протидії екстремізму" повезли його в мечеть у місті Старий Крим, де теж провели обшуки.

О 07:05 силовики завершили обшук у будинку Сайфуліна та забрали його.

О 07:30 завершився обшук у будинку Кіямова. Його не затримували.

Як розповіла дружина Якубова Севіля Кантуганська, в результаті обшуків з 05:30 до 06:55 окупанти вилучили два ноутбуки, три телефони, її паспорт та книгу.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок