Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді

Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді

Понад 26 тисяч джерел із фейками та пропагандою за два роки роботи заблокували завдяки соціальному проєкту від кіберполіції та волонтерів. BRAMA стартувала у лютому цього року, її створили на базі іншого проєкту – MRIYA. Про це Суспільному розповів старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Олексій Любенко.

Канал BRAMA – у Телеграмі. Через нього можна подати скарги на сторінки в різних соцмережах, які розповсюджують неправдиву інформацію або російську пропаганду.

"Проєкт працює вже більш ніж два роки. Спочатку він називався MRIYA, в лютому 2024 року був ребрендинг і змінена назва на BRAMA, – пояснює Олексій Любенко.
Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді
Олексій Любенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами начальника кіберполіції в області Ігоря Макуліна, проєкт створений Департаментом кіберзлочинності разом з волонтерами:

"Він був покликаний для захисту медіапростору України від пропагандистських Telegram-каналів, розповсюдження фейкових новин, протиправного та забороненого контенту з боку Російської Федерації".
Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді
Ігор Макулін. ФОТО: Суспільне Чернігів

На сьогодні до цього каналу доєдналися майже 170 тисяч людей.

Також у Телеграмі є чат-бот BRAMA. Саме його можна знайти через пошук. Сюди люди самостійно надсилають сторінки, які, на їхню думку, містять фейки або пропаганду.

І далі ця інформація перевіряється модераторами й відправляється на блокування небайдужим громадянам уже в Tekegram-канал BRAMA.

Сам канал можна знайти через QR-код або за посиланням.

Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді
Олексій Любенко пояснює, як можна знайти Tekegram-канал BRAMA. ФОТО: Суспільне Чернігів
"QR-коди ми розміщуємо скрізь, де це можливо: на білбордах, сітілайтах, цифрових великих екранах, в Інтернеті також, соцмережах. Ми скрізь публікуємо зображення BRAMA з QR-кодом та надаємо відповідне посилання", – каже Олексій Любенко.

Окрім завдань, на каналі публікують поради з кібергігієни та різний розважальний контент.

Також, каже Олексій Любенко, зараз на стадії розробки застосунок для мобільних телефонів.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок