В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат

В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат

Три місяці в Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат. Проводить її громадська організація "Мегасоціум". Стати учасницями можуть охочі від 14 років.

У межах Школи безпеки організовують серію активностей для жінок та дівчат з питань безпеки: особистої фізичної, економічної, інформаційної, кібербезпеки. Тренінги формують за запитом учасниць.

Тетяна Щерба — одна з лекторок Школи безпеки для жінок та дівчат. Капітанка поліції, представниця Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України розповідає учасницям школи про власний досвід.

"Колись я стикнулася з таким проявом як домашнє насильство, я була постраждалою від домашнього насильства. Це було 12 років тому. Коли я проживала цю ситуацію, не було того законодавства, і не було тих можливостей, які є зараз. Підтримки від близьких, від батьків у мене не було. Просто одного ранку я встала і прийняла для себе таке рішення: я не хочу, щоб моя дитина, дочка моя старша, виросла в таких умовах і перенесла потім на себе це і в такому жила", — розповідає Тетяна Щерба.
В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат
Фото: ГО "Мегасоціум" | Facebook

Тетяна Щерба розказує жінкам як ідентифікувати загрозу, як уникнути небезпеки чи попередити її через співпрацю з органами влади та поліцією.

"Хочу розповісти про ті проєкти, які втілюються Національною поліцією, які саме направлені на безпеку. Тому що Національна поліція і під час війни, і до того багато чого робила і напрацювала в цьому напрямку", — додає лекторка.

Школу безпеки для жінок та дівчат проводить Громадська організація "Мегасоціум" за підтримки Уряду Королівства Нідерландів. Проєкт "Жінки, мир, безпека: місцеві потреби – місцеві рішення" впроваджується Українським Жіночим Фондом.

"Це навчання, пов’язані з кібербезпекою, з основами фізичної безпеки, тобто самооборона, цивільна безпека, надання першої медичної допомоги, психологічна допомога, взаємодія з правоохоронними органами. Зокрема в питанні попередження, превенції різних загроз. Найбільш цікаве для жінок і дівчат виявилося навчання з основ самооборони. І як зазначають самі учасниці, не настільки вони тренуються і приходять на ці заняття, щоб бути готовими до певних нападів, як це для них певний вид розвантаження і фізичної, і психологічної. Тому що випустити пару на груші чи на уявному супротивнику, дуже допомагає", — розповідає керівниця ГО "Мегасоціум" Анна Мелеганич.
В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат
Фото: ГО "Мегасоціум" | Facebook

Школа безпеки для жінок та дівчат працює в Ужгороді з грудня 2023 року. Завершиться проєкт у червні.

"Мені сюди запропонувала прийти моя подруга. Вона мене переконала, що там будуть різні теми, деякі теми мене зачепили, деякі були пов’язані з моїм особистим життям і десь я не знала як діяти. Це мене спонукало прийти і знайти відповіді: чи правильно я вчинила тоді, а як я могла взагалі вчинити, а як може скластися ситуація в майбутньому? Щоб знати як вийти з тої чи іншої ситуації і не стати жертвою", — ділиться враженнями учасниця "Школи безпеки для жінок" Юліанна.
В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат
Фото: ГО "Мегасоціум" | Facebook

У межах кожного набору проводять п’ять занять для учасниць. Після завершення курсу вручають сертифікати. Стати учасницями школи можуть.

"Усі бажаючі дівчата, жінки, які живуть в Ужгороді. До речі, не просто в Ужгороді, бо є в нас зі Сваляви, Мукачева приїжджали учасниці. Ми орієнтуємося на дівчат з 14 років, але, як показує практика, у нас є учасниці і дворічні, і дванадцятирічні. Реєстраційна форма знаходиться на сторінці громадської організації "Мегасоціум" у Фейсбуці", — додає Анна Мелеганич.
В Ужгороді працює Школа безпеки для жінок та дівчат
Фото: ГО "Мегасоціум" | Facebook

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок