"Не радив би Князєву втікати" – заступник голови Верховного суду Мамалуй

"Не радив би Князєву втікати" – заступник голови Верховного суду Мамалуй

Ексклюзивно
Суддя-снайпер Олександр Мамалуй
Заступник голови Верховного суду України Олександр Мамалуй під час інтерв'ю Суспільному. Київ, 16 лютого 2024 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Заступник голови Верховного суду України Олександр Мамалуй прокоментував звільнення під заставу колишнього голови Верховного суду України Всеволода Князєва. Мамалуй закликав Князєва “подумати головою і не намагатися втекти”.

Про це він сказав в інтерв’ю Суспільному.

“Втікати не треба. Я не знаю, як сильно він “прикритий”, як сильно за ним слідкують, але “спливти” через місяць в “Москва-Сіті” адвокатом – це не найкращий вихід із ситуації”, – зазначив Мамалуй.

Він зазначив, що Князєв мав допуск до державної таємниці. “За такі речі знайдуть, як Киву, я так скажу”, – додав Мамалуй.

“Залягти “на больничку” на багато років також не можна буде, тому що все одно принесуть, як Насірова в ковдрі. А якщо Князєв захоче мобілізуватися і, так би мовити, кров'ю своєю вину якимось чином виправити, то, можливо, це суспільством і буде сприйнято позитивно. Тому що судді в місцях відбування покарання не дуже добре живеться, скажемо так. А на війні можна щось виправити”, – сказав Олександр Мамалуй.

Він також розкритикував рішення судді Вищого антикорупційного суду зменшити заставу для Всеволода Князєва.

Наприкінці січня стало відомо, що за колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва внесли заставу 18,168 млн грн і він вийшов з-під варти. На Князєва покладено низку процесуальних обов'язків, зокрема – необхідність носити електронний браслет.

Князєв перебував під вартою з травня 2023 року у справі про одержання неправомірної вигоди. За цей час суддя ВАКС кілька разів зменшував розмір застави – зі 107 млн грн до 18,168 млн грн.

Олександр Мамалуй – суддя Верховного суду України з 2017 року. З 2023 року – заступник голови Верховного суду України. Майор Збройних сил України у запасі. До січня 2024 року був учасником російсько-української війни.

Про службу снайпером, роботу Верховного суду в умовах повномасштабної війни, кейси суддів Львова та Князєва – дивіться інтерв'ю Олександра Мамалуя у проєкті “Ремовська Інтерв’ю” на YouTube-каналі Суспільне Новини у вівторок, 27 лютого та читайте на нашому сайті.

На початок