Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини

На Рівненщині 20 лютого в селі Батьків Дубенського району поховали 29-річного військовослужбовця Ігоря Мельника. Чоловіка мобілізували 15 лютого, наступного дня ввечері — він помер в обласній психіатричній лікарні в селі Орлівка Сарненського району.

Що каже родина

Про смерть сім'ю сповістили 17 лютого, розповіла двоюрідна сестра Ігоря Мельника Надія. Зі слів жінки, її родич мав проблеми зі здоров'ям з підліткового віку, а півтора року тому проходив лікування в Острозькій психлікарні через напади епілепсії:

"У нього весь час підвищувався тиск, часом болі в серці були, й епілепсія, кілька разів на рік у нього були коми".

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини
Фото: Суспільне Рівне

Зі слів Надії, 14 лютого Ігор Мельник мав пройти обстеження у Радивилівській районній лікарні:

"У нього піднімався тиск, він взяв лікарські документи, хотів звернутися по допомогу в Радивилівську райлікарню. І цілий пакет документів, про те, де попередньо лікувався, і в Острозі".

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини
Двоюрідна сестра Ігоря Надія. Фото: Суспільне Рівне

Пізніше, у той же день, чоловік у телефонній розмові з батьками повідомив, що його по дорозі зупинили працівники ТЦК і нібито повезли в Радивилівську райлікарню, опісля — в медзаклад у Дубно для обстеження.

Пізніше Ігор Мельник повідомив рідним, що його відпустили. Зі слів Надії, додому він не приїхав і на зв'язок із родичами не виходив.

"Ми чекали, що він приїде сюди додому, візьме, що ми йому наготували: харчі, труси, шкарпетки, але його не було", — розповіла мама Ігоря Раїса Мельник.

Що кажуть медики і поліція

Через два дні, 16 лютого, Ігоря Мельника доставили з рівненського полігону в обласну психіатричну лікарню в селі Орлівка в супроводі військовослужбовця та швидкої допомоги, пригадав медичний директор закладу Анатолій Каленюк:

"Пацієнта привезли військові за направленням начальника медичної служби 16 лютого об 11:30 в стані алкогольного deliriumПатологічний стан свідомості людини, що характеризується зниженням здатності зосередити увагу, порушеним сприйняттям і мисленням.. На фоні зловживання алкоголем, при відміні його вживання, наступає, так званий, абстинент, тобто стан відміни. Він проявляється по-різному — судомні напади по типу епілептичних, і delirium стани із порушенням поведінки, маренням різного роду. Так в нього проявилось, тобто були зорові галюцинації, збудження. Відразу була надана допомога згідно з протоколом — медична. Майже о 20:00 була констатована клінічна смерть".

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини
Фото: Суспільне Рівне

Директор психіатричної лікарні в Орлівці Сарненського району Олександр Задорожний розповів, що за фактом смерті військовослужбовця у закладі провели службове розслідування:

"Зібрали пояснення всіх дотичних до цієї справи осіб: медсестри з приймального відділення, лікуючого лікаря, лікаря, який вже фіксував смерть, чергового лікаря, і зробили висновок, що вини працівників лікарні у смерті цього військовослужбовця немає".

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини
Фото: Суспільне Рівне

У висновку про смерть обласного бюро судово-медичної експертизи, який показали кореспондентам Суспільного родичі, вказали, що "29-річний курсант школи індивідуальної підготовки військової частини на Рівненщині Ігор Мельник помер внаслідок мозкової коми, дегенеративних змін, тобто руйнації головного мозку спричинених вживанням алкоголю, а також через розлади психіки".

Зі слів двоюрідної сестри Ігоря Мельника Надії, батьки військовослужбовця 20 лютого написали заяву до прокуратури на лікарів Радивилівської райлікарні про те, що ті відмовилися госпіталізувати чоловіка. Прокуратура спрямувала заяву до поліції.

Речниця поліції Марія Юстицька підтвердила, що матеріали з прокуратури надійшли і їх мають приєднати до кримінального провадження, відкритого Сарненським райвідділом поліції за фактом смерті потерпілого.

Суспільне звернулося за коментарем до головного лікаря Радивилівської райлікарні Федора Стецюка щодо того, чи звертався Ігор Мельник за допомогою до медзакладу і чи потребував він госпіталізації. Керівник закладу повідомив, що відповідь надасть після інформаційного запиту. Кореспонденти Суспільного чекають на відповідь.

Що кажуть в ТЦК

Як повідомила речниця обласного ТЦК Тетяна Камерістова, військово-лікарська комісія не підпорядковується територіальним центрам комплектування:

"Це цивільні люди, які нашій структурі територіального центру комплектування не підпорядковуються взагалі. Ми безумовно зважаємо на їхні результати, оскільки ми не є медиками, але відповідальність за винесення того чи іншого діагнозу несуть виключно представники ВЛК. Починаючи з повномасштабного вторгнення, проходження військово-лікарської комісії для людей, які підлягають мобілізації, дещо спростилася, а, власне, в тому питанні, що не потрібно з собою приносити сертифікатів від наркодиспансеру і психоневрологічного диспансеру. Якщо людина не згідна з рішенням районної чи міської ВЛК, вона може це все оскаржити і піти на обласне ВЛК для уточнення, спростування чи підтвердження тих, чи інших негараздів, які є зі здоров'ям людини".

Помер на другий день після мобілізації: що відомо про смерть Ігоря Мельника з Рівненщини
Фото: Суспільне Рівне

Що кажуть в Департаменті цивільного захисту та охорони здоров'я ОДА

Дізнатися, в якому саме медзакладі області Ігор Мельник проходив військово-лікарську комісію перед мобілізацією, неможливо — така інформація перебуває під захистом закону "Про захист персональних даних", поиснив директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення в області Олег Вівсянник:

"Якщо військові звернуться до нас, щоб ми провели, і нададуть такі документи, то я, як директор департаменту, видам такий наказ, створю комісію і проведемо службове розслідування за даним фактом, в тому числі і по ВЛК, де він її проходив. Якщо буде інше звернення — цивільних громадян, щодо проведення клініко-експертної оцінки, або ініційоване, можливо, Національною поліцією, я також буду проводити таке дослідження, але при умові, що нададуть медичну документацію про цього пацієнта. Тоді ми зможемо розпочинати проведення клініко-експертної оцінки якості медичної допомоги".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок