Степанов назвав "зрадою" інформацію про відсутність місць для хворих на COVID-19 в Одесі

Степанов назвав "зрадою" інформацію про відсутність місць для хворих на COVID-19 в Одесі

Степанов назвав "зрадою" інформацію про відсутність місць для хворих на COVID-19 в Одесі
. Фото: Одеська міська рада, ukrinform.ua

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов спростував інформацію про те, що в Одесі не вистачає ліжок для лікування хворих на COVID-19. Про таке він заявив під час брифінгу. Утім волонтери запевняють, що місць у лікарнях бракує.

Степанов зазначив, що "багато засобів масової інформації розганяють зраду" про те, що в лікарнях країни вже немає вільних ліжок під лікування хворих на коронавірусну інфекцію. За словами очільника МОЗ, це "неправда", а в Україні "є лікарні та медичні працівники, які надають цю медичну допомогу".

"Остання зрада була, що в Одесі повністю закінчилися ліжка, це повна неправда. У нас є ліжка в лікарнях міста Одеса. Ми також вводимо додаткові ліжка в лікарнях, які місцева влада дає на розширення", – підкреслив Максим Степанов.

Він додав, що інколи виникають "якісь труднощі", але МОЗ вирішує їх "одразу, як тільки вони виникають". Також міністр наголосив, що медична допомога пацієнтам з COVID-19 надається в повному обсязі.

Натомість 6 жовтня засновниця благодійного фонду "Корпорація монстрів" та кураторка Антикризового штабу із взаємодії з лікарнями Катерина Ножевнікова на своїй сторінці в Facebook повідомила, що в лікарнях Одеси хворих на COVID-19 не приймають.

"Інфекційна лікарня не приймає – заповнена. Відправляє до Єврейської (Міська клінічна лікарня №1, – ред.). Єврейська закрила прийом. Двох пацієнтів відправили до Чорноморська. Двоє сидять зараз під лікарнею. Відправляти вже нікуди Водники (Одеський обласний клінічний медичний центр «Лікарня Водників», – ред.) одного взяли і залишилося ще одне місце", – написала Ножевнікова.

Пізніше вона заявила, що в Інфекційній лікарні з'явилося 30 вільних місць та в міській клінічній лікарні №5 "начебто" 15. "Нагадаю, що при заповненні на 50 відсотків повинні включатися лікарні другої лінії", – додала Катерина Ножевнікова.

Додамо, за словами заступниці директора з медичної частини міської лікарні №5 Людмили Бірюкової, в лікарні вистачає місць для лікування хворих. У інфекційному відділенні розгорнули 120 ліжок, 12 з яких – реанімаційні. А черги зі "швидких" начебто пов'язані з тим, що результати ПЛР-діагностики на COVID-19 приходять "не завжди своєчасно". Через це не вдається перевести пацієнтів з негативним тестом до стаціонарів інших лікарень, а хворих на коронавірсну інфекцію – залишити в лікарні №5, пояснила Бірюкова.

Нагадаємо, за словами директорки департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Олена Якименко, станом на 1 жовтня для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією в лікарнях міста розгорнули 590 ліжок та 189 місць – із підключенням до систем подачі кисню. З 8 жовтня хворих на COVID-19 прийматимуть в Одеській клінічній лікарні №10, що на вулиці Малиновського. Там готують 75 ліжок.

Читайте також

На початок