Реорганізація вишів у Миколаєві: які зміни очікують на студентів

Реорганізація вишів у Миколаєві: які зміни очікують на студентів

Реорганізація вишів у Миколаєві: які зміни очікують на студентів
Університети, які реорганізують. Колаж Суспільне Миколаїв

У Миколаєві майже пів року триває процес щодо реорганізації університетів. Миколаївський національний університет імені Сухомлинського приєднають до Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.

Як реорганізація вищих освітніх закладів вплине на навчальний процес у Миколаєві дізнавалися кореспонденти Суспільного.

У Миколаєві про процес приєднання стало відомо з розпорядження, опублікованого п'ятого січня 2024 року на сайті Кабінету Міністрів України.

"Університет — не будівля, а люди".
Розпорядження. Скриншот з урядового порталу.

Метою реорганізації є підвищення якості вищої освіти, каже проректор з навчально-педагогічної роботи НУК Михайло Михайлов.

За його словами, в університеті, який базується в Миколаєві, функціонує чотири навчально-наукових інститути, а після приєднання університету імені Сухомлинського, планують створити навчально-науковий інститут педагогічної освіти.

З точки зору приєднання Миколаївського національного університету імені Сухомлинського до нашого університету наразі можу остаточно сказати, що буде створено новий навчально-науковий інститут педагогічної освіти, який, можливо, навіть буде носити назву імені Сухомлинського в рамках нашого університету безпосередньо, і який об'єднає всі педагогічні спеціальності, відповідно кафедри, факультети, які існують в рамках цього інституту. Те, що стосується інших кафедр, які, наприклад, суміжні з нашими існуючими, ці питання наразі розглядаються.
Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Проректор з навчально-педагогічної роботи НУК Михайло Михайлов. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

Дотримуючись вимог реорганізації, звільняти викладацький склад університету імені Василя Сухомлинського не планують, розповідає Михайло Михайлов.

"Всі викладачі, які наразі працюють — науково-педагогічні працівники, допоміжний склад МНУ імені Сухомлинського, мають право та таку можливість бути працевлаштованими вже в рамках нашого університету, але це вже буде особисте рішення кожного викладача, і кожного працівника безпосередньо", — говорить Михайло Михайлов.

Дев'ятнадцятого січня 2024 року кореспонденти Суспільного надіслали запит до Міністерства науки і освіти України щодо роботи та модернізації закладів вищої освіти. Суспільному у відповідь на інформаційний запит пояснили, що модернізація закладів вищої освіти триватиме до кінця навчального року. Інші університети Миколаєва об’єднувати не планують, повідомили у Міністерстві.

Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Пошкоджений корпус МНУ імені Сухомлинського. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

За інформацією адвоката Андрія Саченка, рішення стосовно реорганізації університетів приймається Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону "Про вищу освіту".

"Особливості реорганізації юридичних осіб, які на даний час, я так розумію, будуть створюватися шляхом злиття в один єдиний юридичний вищий навчальний заклад здійснюються згідно статутних документів вказаних вищим навчальним закладом. Тому з процедурної точки зору тут немає жодних обмежень чи порушень законодавства", — говорить Андрій Саченко.

Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Адвокат Андрій Саченко. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

Студент університету імені Василя Сухомлинського Ілля Хворостянюк каже, деталі щодо приєднання університету до НУК дізналися від керівництва закладу.

"Безумовно, коли нам вперше так, почали з’являтися такі новини, нам було дещо лячно, тому що були переживання студентів щодо того, чи збережуться їхні спеціальності, чи збережуться їхні освітні програми, чи залишаться їхні бюджетні місця. Але всі ці побоювання марні, тому що нам вже все пояснили", — розповідає Ілля.

Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Студент університету імені Василя Сухомлинського Ілля Хворостянюк. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

Проректор Національного університету кораблебудування Олег Дубинський розповідає, студенти навчатимуться у вцілілих корпусах обох вишів.

"Коли буде приєднання, повністю воно пройде, тоді будемо вивчати корпуси, в яких можуть займатися студенти. Таке можливо, що студенти, які зараз навчаються в університеті Сухомлинського, якісь певні групи, будуть навчатися в корпусах університету кораблебудування. А може бути й навпаки", — говорить Олег Дубинський.

Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Коридор пошкодженого університету імені адмірала Макарова. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

Зі слів Дубинського, після реорганізації в Національному університеті кораблебудування навчатиметься понад 10 тисяч студентів.

Катерина Ложенко навчається на четвертому курсі спеціальності "Фізична культура і захист України" в університеті імені Василя Сухомлинського. На думку студентки, приєднання вишу до Національного університету кораблебудування розширить можливості для навчання.

Реорганізація вишів у Миколаєві: що чекає студентів та як це вплине на навчання
Катерина Ложенко — студентка четвертого курсу в університеті імені Василя Сухомлинського. Фото: Юлія Голокоз/Суспільне Миколаїв

Дев'ятого січня 2024 року кореспонденти Суспільного надіслали запит до Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського щодо отримання інформації про реорганізацію університетів. Представники ВНЗ відмовилися надавати коментарі кореспондентам Суспільного.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок