День Героїв Небесної Сотні. У Херсоні відбулась тиха акція "Янголи пам'яті"

День Героїв Небесної Сотні. У Херсоні відбулась тиха акція "Янголи пам'яті"

Ексклюзивно

До десятої річниці вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні у Херсоні відбулась тиха акція "Янголи пам'яті". Білих паперових янголів розвісили на Алеї Героїв у середмісті.

Херсонці щороку беруть участь у тихій акції, розповіла Суспільному начальниця управління культури Херсонської міської ради Світлана Думинська. Попри безпекову ситуацію і постійні обстріли міста, долучилися до неї й цього разу.

"Визріла така маса людей молодих, які вже народилися у вільній Україні і саме вони першими вийшли на Майдан, бо зрозуміли, що ми — вільні. І зараз ми доводимо те, що ми вільні й готові битися за свою незалежність, як би важко нам це не було, як би ми не стікали кров'ю, як би не потерпали від вибухів, але Україна буде стояти саме тому, що люди вірять у свою свободу", — говорить Думинська.

День Героїв Небесної Сотні: у Херсоні відбулась тиха акція "Янголи пам'яті"
Янголи пам'яті на гербі встановленому на Алеї Героїв, Херсон, 20 лютого 2024 р. Фото: Суспільне Херсон

Херсонка Катерина разом з подругою також прийшла на тиху акцію. Каже, хочуть вшанувати пам'ять загиблих героїв Революції Гідності 2014 року. "Це дуже велика така значуща подія, що наші хлопці оберігали нас і оберігають з неба", — говорить Катерина. "Навіть в такий час ми пам'ятаємо. Нехай це буде тиха акція. Тиха, щоб зберегти якомога більше наших українських життів. Бо наші хлопці й дівчата, які нас захищають, саме за це вони борються, щоб ми жили. Тому дуже важливо пам'ятати й робити це безпечно", говорить її подруга, також Катерина.

День Героїв Небесної Сотні: у Херсоні відбулась тиха акція "Янголи пам'яті"
Люди розвішують білих паперових ангелів на Алеї Героїв України, Херсон, 10 лютого 2024 р. Фото: Суспільне Херсон

Символи акції — паперові янголи. Щороку їх виготовляють напередодні акції на майстеркласах, розповіла начальниця управління культури Думинська. Цьогоріч це робили працівники управління, бібліотекарі та діти. "Головне пам'ять в серці, сила в душі. І я хочу сказати, коли ми бачимо маленьких дітей, які вирізають янголят, коли ми бачимо дорослих людей, то розуміємо, що наше коріння воно сильне, міцне. Дивлячись на цих янголят, ми можемо сказати, що це теж витинанка, наша українська витинанка, яка таку трагічну і поетичну форму має, як ці янголи", — каже Думинська. За її словами до тихої акції "Янголи пам'яті" також долучилися херсонці, які живуть в інших містах України та за кордоном.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок