На Закарпатті народжуваність дітей у 2023 році впала на 40%

На Закарпатті народжуваність дітей у 2023 році впала на 40%

На 40% впала народжуваність на Закарпатті впродовж 2023 року. За цей час в області народилися 9,5 тисяч дітей, тоді як у 2017 – 14,5 тисяч. Про це Суспільному розповіла заступниця начальника відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Закарпатській області Леся Улинець.

За словами Лесі Улинець, 2023 рік став роком, коли в Україні народилося найменше дітей за період незалежності.

"Загалом по Україні народилося значно менше дітей, ніж у попередні роки. І Закарпаття не стало винятком. Якщо порівнювати із 2022 роком, і навіть якщо взяти статистику останніх семи років, то народжуваність впала майже на 40%. Якщо у 2017 році це було понад 14000 дітей, то у 2023 році — 9,5 тисяч дітей. Це якби не було і цих наших переселених людей, то вона була б ще меншою... якби статистика народжуваності й шлюбів складалася виключно із постійних мешканців Закарпаття", — розповідає Леся Улинець.

Ужгородка Мар’яна Сурма пів року тому стала мамою втретє. Народила сина Володимира. Каже: вагітність планували.

"Життя не зупиняється тим, що триває війна, тому наважилися і на третю дитину. Старші діти виросли і треба народжувати, треба підіймати країну. Троє дітей — це не двоє. Це важче, але я зараз, можна сказати, насолоджуюся материнством. До речі, якраз в моєму колі спілкування дуже багато сімей, які мають троє дітей. Більшість із них народили ще до війни", — додала Мар’яна Сурма.

Вимушена переселенка Катерина Войтенко — теж мама трьох дітей.

"На трьох, якщо чесно, планів не було… Тому що невідомість... Батьки не розуміють, що буде далі, все тяжче і тяжче, мабуть, з роботою і жінки розуміють прекрасно, що в будь-який час вони можуть залишитися сам-на-сам з дітьми без чоловіка, тому що чоловіка можуть забрати на фронт", — розповідає Катерина Войтенко.
На Закарпатті народжуваність дітей у 2023 році впала на 40%
Фото: Тетяна Рожновська | Суспільне Ужгород

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії, жінка з родиною жили в Харкові. З Харкова поїхали в Полтаву. Там 30 березня народилася Мілана. Катерина розповідає: пологи були під час обстрілів.

"Ми спускалися  в підвал... Після операції, жінки з переймами... Сиділи всі разом молилися, хто співав... Дуже було тяжко", — згадує Катерина Войтенко.

Народжуваність на Закарпатті впродовж 2023 року знизилася на 40%. Про це розповіла заступниця начальника відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Закарпатській області Леся Улинець. Також на 30% минулого року знизилися і кількість зареєстрованих шлюбів у Закарпатській області.

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок