У Полтаві організували курси з керування дронами для ветеранів та їхніх родин: як долучитися

У Полтаві організували курси з керування дронами для ветеранів та їхніх родин: як долучитися

У Полтаві проводять навчальний курс експлуатації та управління дронами. Його організували у рамках проєкту "Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей".

Про це Суспільному розповіла керівниця проєкту Лілія Матвійчук. Збирати та пілотувати дрони навчають на базі одного з навчальних закладів Полтави.

Навчання керування дроном
Військова медикиня Яна Горохова через пульт керує дроном. Поки що жінка тренується в симуляції на комп’ютері. Суспільне Полтава

"Я мала досвід піднімати дрон ще на тренуваннях у батальйоні. Мені здається, що просто підняти дрон і повести його вперед-назад, як казав викладач, що там стабілізатори, технологічні речі, це не так складно", — розповіла учасниця курсу Яна Горохова.

Курс з експлуатації та управління дронами проводять у рамках проєкту "Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей", розповіла його керівниця Лілія Матвійчук.

Учасник курсу
Юрій Чеховський, 70-річний переселенець, учасник курсу. Суспільне Полтава

"Цей проєкт розрахований на ветеранів і ветеранок, членів їхніх родин, членів родин військовослужбовців, членів родин померлих і загиблих захисників і безвісти зниклих. У нас є цільова аудиторія, конкретно для якої ми працюємо – це ветерани, ветерани і члени їхніх родин. Але якщо говорити про курси, то у нас є певна кількість людей, які не належать до ветеранського середовища – цивільні, ВПО, наприклад", — повідомила керівниця проєкту Лілія Матвійчук.

"Сам зацікавився тим, що мій онук дуже гарно грає у ці іграшки, думаю, що ж це таке. А зараз це треба для того, щоб бути корисним. Може так статися, що й для військових цілей. Я хочу бути корисним для своєї батьківщини", — розповів учасник курсу Юрій Чеховський.

Керувати дронами навчають з нуля, говорить інструктор Юрій Матвієнко. Курс триватиме місяць. Заняття проводять двічі на тиждень.

Пульт для керування дроном
Пульт для керування дроном. Суспільне Полтава

"Курс передбачає, що слухачі мають опанувати всю ту фізику процесу польоту, який застосовується в мультикоптерах, будову і принципи функціонування, навчитися пілотуванню. І от сьогодні ми розпочали саме з тренажером. Крім цього, наші слухачі мають навчитися створювати дрони: правильно підбирати складові, виконувати якісну пайку", — каже інструктор курсу Юрій Матвієнко.

За словами Лілії Матвійчук, навчають учасників курсу безкоштовно. Нині в групі 18 слухачів. У рамках проєкту розробили 11 освітніх програм.

"Реалізує його громадська організація "Центр освіти дорослих Полтавщини" за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини у співпраці з DVV International", — повідомила керівниця проєкту Лілія Матвійчук.

Як розповіла керівниця проєкту, нині триває набір до наступної групи на цей курс. Зареєструватися можна через фейсбук-сторінку проєкту, телефоном або особисто в університеті. Навчання розпочнуть у травні.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок