Музей на Волині поповнився деталлю спорядження скіфської доби

Музей на Волині поповнився деталлю спорядження скіфської доби

Бронзова бляшка скіфського періоду в Ковельському музеї
Бронзова бляшка скіфського періоду, яку подарували Ковельському історичному музею, лютий 2024. Фото: Ковельський історичний музей

У Ковельському історичному музеї з’явився новий експонат. Це — бронзова бляшка V століття до нашої ери, яку музею передав місцевий мешканець.

Артефакт скіфського періоду — перший у Ковельському історичному музеї, розповіла Суспільному головна зберігачка фондів Мирослава Мороз.

Бронзову бляшку передав музею мешканець Ковеля Павло Гуменюк. Чоловік розповів музейникам, що купив її в місцевого жителя, який сказав, що річ періоду V століття до нашої ери була знайдена на Волині.

Зі слів Мирослави Мороз, наразі жодних відомостей, де саме і яким чином цей артефакт потрапив до нашого регіону, немає. Музейники встановили, що бронзова бляшка в давнину слугувала деталлю спорядження для коней.

Бронзова бляшка скіфської доби у Ковельському музеї
Бронзова бляшка V століття до нашої ери, яка слугувала прикрасою для коней. Фото: Ковельський історичний музей

Деталь діаметром 25 міліметрів круглої форми має гладку поверхню, зворотна частина увігнута і має дугоподібну петлю – вушко для кріплення. Такі прикраси слугували оберегами й водночас прикрасами для коней, додала працівниця музею.

Бронзова бляшка уже поповнила експозицію артефактів, її можуть побачити усі охочі. Ковельський історичний музей працює щодня, крім п'ятниці та суботи, з 10 до 18 години.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок