Зросла захворюваність: на Черкащині від раку щороку помирають понад дві тисячі людей

Зросла захворюваність: на Черкащині від раку щороку помирають понад дві тисячі людей

Зросла захворюваність: на Черкащині від раку щороку помирають понад дві тисячі людей
Коридор у лікарні, ілюстративне фото. Фото: Суспільне Черкаси

На Черкащині за останні три роки зросла захворюваність на рак. Щороку від цієї недуги в області помирають понад дві тисячі людей.

Про це Суспільному розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

За словами медика, кількість нових випадків збільшилась із 3 897 у 2020 році до 4 428 у 2022 році.

"Щороку від цієї недуги на Черкащині помирають понад дві тисячі людей. Загалом у 2022 році в області жили понад 44 000 людей з цим діагнозом", – повідомив він.

За словами Володимира Папача, показник захворюваності на 10 тисяч населення зріс за останні три роки на 20% та на 64% перевищував загальнодержавний показник.

"Рак прогресує. Гарантувати, що людина не захворіє на нього, неможливо. Але варто пам’ятати, що до 50 відсотків випадків захворювання на рак можна запобігти простими повсякденними діями, передусім – здоровим способом життя", – пояснив головний санітарний лікар області.

Володимир Папач додав, що куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі – це причини третини смертей від раку. 

"Тож варто бути фізично активними та дотримуватись принципів здорового харчування. Зокрема, в тарілці «здорового харчування» у кожного з нас щодоби має бути не менше 50% від раціону овочів, фруктів, ягід. Вживання солі потрібно обмежити: не більше 5 грамів на добу, цукру – не більше 50 грамів. Близько 20% усіх видів раку пов’язані з надлишковою вагою. Тому підтримання здорової ваги, контроль за індексом маси тіла і не менше 30 хвилин фізичної активності щодня – все це має бути в нашому графіку. Куріння – причина кожної четвертої смерті від онкозахворювань. Алкоголь – одна з причин розвитку раку горла, стравоходу, печінки, кишківника. Тому відмова від алкоголю й куріння або ж максимальне обмеження цих шкідливих звичок – це ще один спосіб профілактувати рак", – розповів медик.

До 25 відсотків випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини, додав він:

"Зокрема, вірусний гепатит В може збільшити ризик розвитку раку печінки. Вірус папіломи людини може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів. Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій. А найдієвішою профілактикою цих хвороб є вакцинація. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини (рекомендоване щеплення). За можливості також вакцинуйтесь самі".

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок