Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання

Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання

Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання
. Суспільне Миколаїв

Другого жовтня на засідання сесії Миколаївської міської ради зареєструвалось 24 депутати з 54-х. Втретє поспіль сесія не повноважна.

Другого жовтня засідання анонсували на 11-ту годину. Депутати збирались, чекали, читали газети та робили селфі. Об 11:45 міський голова Олександр Сєнкевич повідомив: "Кворуму немає, тому сесія у нас не повноважна".

Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання
Суспільне Миколаїв

57-ма земельна сесія триває четвертий місяць, розпочалась 16 липня 2020 року. Із шести засідань відбулось два.

Земельні питання розглядали на одному, тоді голосували пакетом – одразу понад триста питань.

Втретє поспіль більша частина депутатського корпусу на засідання не з’явилась. Мер підписує розпорядження про скликання. Організація засідань – завдання апарату ради.

Секретарка міськради Тетяна Казакова пообіцяла прокоментувати питання засідань, які не відбулись, після сьогоднішньої сесії. Втім, і вона проігнорувала засідання. Дізнатись причину її відсутності кореспондентам Суспільного не вдалось. Співробітники апарату ради повідомили, на робочому місці її немає, коли буде – таємниця.

Рекордна кількість пропущених сесій у депутата, тоді від Блоку Петра Порошенка, Костянтина Картошкіна, – зі 112 засідань відвідав вісім. В телефонній розмові пояснив: не бачить сенсу бути присутнім.

"Справа в тому, що той КПД, який показала міська рада за моєї присутності, довів, що це марна трата часу. Зараз триває змагання, хто кого раніше обвинуватить у тому, що щось не працює. Є речі, коли ти намагаєшся щось зробити, аби працювало, а є речі, в яких намагаєшся когось звинуватити. Ось у другому я брати участь не хочу. А в першому – не було можливості ні з ким вибудувати робочу комунікацію", – сказав депутат Миколаївської міської ради Костянтин Картошкін.

Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання
Суспільне Миколаїв

Депутат міської ради, який отримав мандат у складі "Самопомочі", Ростислав Філевський говорить, його присутність на сесії залежить від того, чи зібрались колеги-депутати.

"Який сенс йти і сидіти в залі, якщо міський голова не може організувати кворум у залі. Є певні організаційні засади, зокрема належна підготовка проєктів рішень, належне оповіщення і так далі. Я просто дивлюсь в онлайн режимі, яка присутність є колег, і розуміючи, що нема кворуму, не приходжу. Я за два кроки працюю від Миколаївської міської ради, тому в принципі, для мене не проблема підійти, якщо є кворум", – каже Ростислав Філевський.

Серед депутатів, які пропускають сесійні засідання, – Сергій Танасов (зайшов у раду від БПП), зараз кандидат у депутати міської ради наступного скликання. Чоловік говорить, сподівається, що якісний склад депутатів наступної каденції буде вищим.

"Має бути дисципліна. Прийшов – пропрацював. От зараз ми згаяли дві години. А це дві години часу, робочого часу. Є провина в цьому багатьох осіб, я зараз не буду конкретизувати, але я сподіваюсь, що наступне скликання, яке сюди прийде, буде плодотворніше працювати, заздалегідь готуватися до сесій. Я сам працював чиновником трохи більше трьох років, я знаю, що таке готувати сесію", – каже Сергій Танасов.

Голова однієї з депутатських фракцій Олена Кісельова говорить, одна з причин не продуктивної роботи сесій – непідготованість.

Єдиний важіль впливу на депутатів міської ради сьогодні – це вибори, – говорить миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Чому деякі миколаївські депутати не приходять на засідання
Олександр Сєнкевич. Суспільне Миколаїв

"Я думаю, що ті 800 з чимось питань, які сьогодні знаходяться нерозглянутими, вони напряму цікавлять людей у Миколаєві, їхні сім’ї. Я думаю, що депутати повинні це не лише бачити, а розуміти, що їх робота може додати їм, як мінімум, голосів позитивних у виборах, які відбудуться за місяць", – каже Олександр Сєнкевич

Діяльність, а зокрема і відвідуваність сесій депутатами міськради дослідила громадська компанія "Атестація депутатів місцевих рад".

Олександр Сєнкевич дав доручення апарату ради зателефонувати кожному депутату та запитати, коли наступного тижня їм буде зручно зібратись на сесію, де планується розглянути понад вісімсот земельних питань.

Попередня, 56 сесія міської ради, тривала півтора року.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка – Валентина Гурова, оператори – Юлія Філімон, Євген Сержук.

На початок