У Прилуках у матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик

У Прилуках у матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик

У Прилуках у мами на руках помер трирічний хлопчик. У коментарі Суспільному його матір Оксана Павлова розповіла, що це сталося від набряку легенів. У поліції Суспільному повідомили: родина перебуває під супроводом центру соцслужб та на обліку у службі в справах дітей. Матір та її співмешканця намагалися позбавити батьківських прав, через проблеми з алкоголем. Суд за 10 місяців до смерті трирічного хлопчика прийняв рішення повернути дітей батькам. Їх у родині семеро, з них п'ятеро неповнолітні. Саша був найменшим.

46-річної Оксана Павлова з Прилук розповідає, її трирічний син помер у неї на руках вранці 31 січня. Вона саме збиралася на роботу до школи, де працює помічницею кухаря.

"Він водички попросив, гуляє зі мною: "Мамі, мамі" . – "В туалет будеш?" Потім почав плакати, кричити. Я ж вже чоботи бігом надягаю. Думаю так, поплаче і пройде – він не хоче, щоб я йшла на роботу. Потім біжить: "Мама, мама". Я ж до нього і знову на ручки. А потім він почав різко втрачати свідомість. У мене на руках. Я бігом його на ручки".
У Прилуках в матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик
Оксана Павлова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Жінка розповіла, що в цей час поїла дитину водою, натирала аміаком, винесла в коридор, де є свіже повітря, та викликала швидку. З її слів, бригада "швидкої" приїхала через 20 хвилин після виклику, дитину намагалися реанімувати — безуспішно.

"Я казала, що Бог дав Бог і забрав. І чуть не впала в яму туди. Чого таке сталося, я не можу зрозуміти. Наче вдома він чекає і все", — каже матір хлопчика.

Слідів насильницької смерті не виявили

Зі слів старшої інспекторки з комунікації Прилуцького відділу поліції Юлії Жукової, під час огляду тіла дитини слідів насильницької смерті не виявили та призначили низку експертиз, кримінальне провадження порушили за пунктом 2 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України з приміткою "природня смерть".

"Поліцейські неодноразово здійснювали перевірку умов проживання родини, за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей, поліцейські складали адміністративні матеріали про що інформували службу у справах дітей".
У Прилуках в матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик
Юлія Жукова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Після смерті Сашка чотирьох дітей віком від п’яти до 12 років забрали на обстеження до Прилуцької дитячої лікарні. Тут вони втретє за два роки.

"На перший огляд лікаря діти в задовільному стані. Без ознак якоїсь хвороби. Діти обстежуються. Мама перебуває з дітьми в стаціонарі. По різному поводить себе: бувають агресивні випади, але в основному нормально. Скаржаться чергові лікарі на поведінку агресивну", — розповіла виконувачка обов'язків директорки Прилуцької дитячої лікарні Олеся Цибенко.
У Прилуках в матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик
Олеся Цибенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чому повернули дітей додому

У службі у справі дітей від коментарів утрималися. За даними з Єдиного державного реєстру судових рішень, у березні 2021 року органи опіки і піклування міської ради направили позов до суду про відібрання малолітніх дітей у Оксани Павлової та її співмешканця без позбавлення батьківських прав, а у листопаді того ж року вже з позбавленням батьківських прав та стягненням аліментів. Обидва позови суд не задовольнив і у квітні 2023 року дітей повернули додому. Суддя, яка головувала на засіданнях, розповіла Суспільному, що на той час не було беззаперечних підстав позбавляти батьків прав.

"Боролися за дітей дуже відчайдушно і щиро, багато розповідали дрібниць з їхнього життя, приносили фотоальбоми, фотографії, приводили сусідів, які розповідали про їх життя. Батьки боролися за дітей, тому діти були залишені все таки хоч і під наглядом органів опіки і піклування, оскільки сім’я перебуває у них на контролі, були залишені в біологічній родині", — розповіла суддя-спікерка Прилуцького міськрайонного суду Анна Коротка.
У Прилуках в матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик
Анна Коротка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Батьків дітей зобов’язали пролікуватися від алкогольної залежності, а соціальні служби — мали підвищити контроль за поведінкою та вихованням дітей. Зі слів судді, це рішення суду ніхто не оскаржував.

"Як привезли через два роки і віддали дітей, так нікого не бачили. Ні сусідів, ні Руслану Петрівну ніхто не покликав подивиться, куди віддали тих дітей. Оце мені прикро. Ми б вже подивилися, ми б підняли якусь тривогу: «Куди ж ви дітей віддали». Це злочин отаке робити, отак дітей. Ми ніхто не можемо заспокоїтися на вулиці", — каже голова вуличного комітету Заудаївського мікрорайону Руслана Циганко.
У Прилуках в матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик
Руслана Циганко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок