Khmelnytskyi Classic Fest стартує в Хмельницькій філармонії

Khmelnytskyi Classic Fest стартує в Хмельницькій філармонії

Khmelnytskyi Classic Fest стартує в Хмельницькій обласній філармонії. Про це Суспільне Хмельницький розповів директор філармонії Тарас Малик. За його словами — це ребрендинг фестивалю Khmelnytskyi Camer Fest. Участь у ньому братимуть запрошені з інших країн виконавці, диригенти та музиканти. Цими днями — репетирують.

На сцені обласної філармонії, під керівництвом польського диригента Романа Реваковича, музиканти Академічного симфонічного оркестру репетирують програму першого концерту. Для відкриття фестивалю Khmelnytskyi Classic Fest, каже диригент, привіз з Варшави полько-українську програму зі світовим героїчним акцентом.

"У першому відділі концерту прозвучать два польські твори Адам Яжембські — це польський композитор з 16-го століття, коротка п’єса "Tamburetta", яка покаже стилістику того часу. Потім заграємо твір відомого польського композитора Миколая Гурецького, який називається "Три твори у давньому стилі". А потім прозвучить унікальної краси твір Олега Киви, його третя симфонія на голос і камерний оркестр до віршів Тараса Шевченка. А після антракту — Бетховен і його героїчна симфонія, щоб ви тут всі почувалися міцно", — сказав диригент.

Khmelnytskyi Classic Fest стартує в Хмельницькій філармонії
Польський диригент Роман Ревакович в Хмельницькій філармонії, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Khmelnytskyi Classic Fest — це ребрендинг Camer Fest, розповідає директор обласної філармонії Тарас Малик. Статус фестивалю, каже, потребує участі іноземних музикантів.

"Приїдуть солісти з Угорщини, Польщі, диригуватиме оркестром диригент з Німеччини. Органіст — з Варшави. Гітарист, соліст з Національної філармонії України. Буде дуетний концерт мій з Максимом Заводним. Буде квартетна музика, квартет з Польщі, до складу якого увійшли поляки, українці, і білоруси. Мистецька форма протесту представників країн, які зазнали найбільш негативного впливу й агресії Росії", — сказав Тарас Малик.

В один із фестивальних днів, каже директор, обов’язково має бути авторський концерт українського сучасного композитора за безпосередньої його присутності: "Цього року вирішили зробити авторський концерт Станіслава Ярецького, хмельницького композитора, який дуже гучно пролунав, написавши музику до вистави "Маленький принц".

Фестиваль триватиме з 9 лютого до 1 березня, каже Тарас Малик, покажуть різноманітні форми й жанри.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок