"Жодний район чи мікрорайон міста не забезпечені укриттями на 100 %". Олексій Дрозденко про ситуацію з укриттями у Сумах

"Жодний район чи мікрорайон міста не забезпечені укриттями на 100 %". Олексій Дрозденко про ситуацію з укриттями у Сумах

"Жодний район чи мікрорайон міста не забезпечені укриттями на 100 %". Олексій Дрозденко про ситуацію з укриттями у Сумах
. Фото: Суспільне Суми

В ефірі Українського радіо Суми начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко розповів про будівництво та ремонт укриттів, про те, на скількох мешканців громади вистачить наявних укриттів та чи забезпечені укриттями медзаклади та заклади освіти у Сумах.

Яка наразі ситуація з будівництвом нових укриттів та ремонтом вже наявних?

В першу чергу ми працюємо не над будівництвом укриттів, а над ремонтом тих укриттів, які найбільш простіше і найдешевше привести до належного стану. Щодо модульних укриттів слід зазначити, що ДСНС певні конструкції не рекомендували, тому що вони були не надійними. Модульні укриття не є в першому пріоритеті у порівнянні з тими підземними спорудами, які у нас є і потребують ремонту. Поки що модульні укриття будувати не будемо.

За статистикою, тільки у комунальній власності за 2022-2023 роки відремонтовано 20 захисних споруд. Наразі в бюджеті громади на цей рік заплановано майже 200, а точніше 199 млн грн, з них вже виділено 101 млн грн на 9 об’єктів. В першу чергу будуть ремонтуватися ті, що рекомендовані ДСНС.

Два критерії, на які звертаємо увагу під час ремонту чи будівництва укриття:

  1. Географічне розміщення. Тобто чи є поруч інші укриття. Чи дійсно саме у цьому, чи іншому місці є гостра потреба їх будівництва. На жаль, жодний район чи мікрорайон міста не забезпечені укриттями на 100 %.
  2. Питома вартість на одну людину. Коефіцієнти звичайно зовсім різні. Є від 2-х до 3-х тисяч і від 100 і більше тисяч грн на одну людину. А тому під час ремонтних робіт, чи будівництва укриття ми зважаємо на те, щоб питомий коефіцієнт був до 2-х, 3-х, 5 максимально до 10 тисяч грн на кожного мешканця. А ті, що 30 плюс, ми відкладаємо на пізніше.

Скільки у нас укриттів в Сумській громаді і скільки не вистачає?

До сумської громади входить місто Суми та ще 20 населених пунктів, що згуртовані у 4-х старостинських округах. В цілому на сьогодні кількість жителів громади складає 274 тисячі. Якщо рахувати усі рекомендовані ДСНС укриття комунальної, приватної та державної форм власності, то можемо укрити понад 30 тисяч мешканців з 274 тисяч.

Скільки укриттів у закладах освіти?

Шкільних закладів освіти у місті Суми 32. У 18-ти з них функціонують укриття, а також є укриття у семи садочках та трьох закладах позашкільної освіти. До наступного 2024 навчального року ще в семи школах, швидше за все, з’являться укриття. В решти восьми школах, в яких наразі немає укриттів і не має можливості облаштувати їх у підвалах, доведеться будувати.

Щодо дитячих садків, до нового навчального року з укриттями буде в цілому 27 і в позашкільних закладах чотири.

Скільки укриттів у закладах охорони здоров’я?

У нас 10 закладів охорони здоров’я. В п'яти з них 100% функціонують, в решти п'яти будуть функціонувати до нового навчального року.

Авторка — Валентина Погорєлова

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок