Вода лише там, де бобри загатили: у селах Сосницького району зникла вода

Вода лише там, де бобри загатили: у селах Сосницького району зникла вода

Вода лише там, де бобри загатили: у селах Сосницького району зникла вода
. Суспільне: Чернігів

Пересохли колодязі та майже зникла вода у річці в селі Волинка Сосницького району. Нині у річці Волинка вода є лише на тій ділянці, де звели греблю бобри. Місцева влада ж шукає гроші, щоб побудувати свердловину.

Цього літа річка Волинка майже повністю пересохла. Єдине місце, де ще можна набрати води в річці - на околиці села з однойменною назвою. Воду в цьому місці тримає гребля, яку звели бобри.

«Єдина вода – тут. Добре, що бобри загатили, з’явилась вода. А так в селі річка повністю пересохла. В колодязях немає води і в річці немає води.»
Цього літа річка Волинка майже повністю пересохла. Вода лишилась лише там, де бобри загатили.
Цього літа річка Волинка майже повністю пересохла. Вода лишилась лише там, де бобри загатили. Суспільне: Чернігів

Довжина Волинки трохи більше 20 кілометрів. Тут в однойменному селі — середина її течії. На тепер – кінець. На нього вказують - висохлі боброві гатки.

Староста Волинки Василь Дяченко показує колодязі в центрі села. Їх відремонтували і почистили навесні.

Навесні колодязі в селі Волинка відремонтували та почистили, але води в них нині немає.
Навесні колодязі в селі Волинка відремонтували та почистили, але води в них нині немає. Суспільне: Чернігів

В селі понад 20 вуличних колодязів, більшість порожні. По обійстях ситуація приблизно така ж, каже староста. Щоб забезпечити людей водою треба пробивати свердловину.

Щоб пробити одну таку свердловину потрібно біля мільйона гривень.

Сіл з дефіцитом води, як Волинка, у Сосницькій громаді — півтора десятка, каже голова громади Андрій Портний. Свердловину треба бити у кожному.

У місцевому бюджеті на це нема грошей. Тому громада кілька років поспіль подає заявки до Державного фонду регіонального розвитку і шукає спонсорів, сказав Портний.

«На різні і міжнародні проєкти подаємо і до Державного фонду регіонального розвитку, але держава чомусь не бачить впритул цієї проблеми. Ми подаємо, але область не голосує за ці проєкти.»

Цьогоріч громада подала заявку до Державного фонду регіонального розвитку на будівництво свердловин у Сосниці та в селі Загребелля. Волинка і ще з десяток сіл до заявки не ввійшли. Для початку там потрібно розробити проєктно-кошторисну документацію, сказав Андрій Портний. У Волинці ж тепер дбайливо ставляться до бобрів, сказав староста Василь Дяченко, каже, особисто спілкувався з мисливцями, щоб не полювали цих тварин.

Читайте також:

"У селі на Корюківщині висохли колодязі: село залишилось без питної води"

На початок