В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею

В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею

5 лютого Житомирська міська рада підписала меморандум з португальською державною компанією Construção Pública про відбудову 25 ліцею, зруйнованого під час російської атаки у 2022 році. Представники компанії презентували концепцію відбудованого ліцею під час 3 форуму з відновлення Житомирщини.

В документі йдеться про проєктування, планування та реалізацію моделі співпраці для будівництва та реконструкції шкіл і освітніх закладів на території України, зокрема, в Житомирі.

"Для повного виконання цього Меморандуму повинні бути підписані конкретні угоди про співпрацю з метою визначення узгоджених спільних дій, відповідних планів виконання, загальної кошторисної вартості, передбаченого фінансування, відповідних умов виплат та інших зобов’язань", — йдеться в тексті меморандуму.

За концепцією, у відновленому ліцеї навчатимуться майже 900 учнів і працюватимуть до 100 вчителів. Про це сказав представник компанії Construção Pública Луїш Андраде, який презентував концепцію відбудованого ліцею під час Третього форуму з відновлення Житомирщини. З його слів, у відновленому ліцеї планується також шкільна бібліотека, до якої зможуть ходити не лише учні ліцею, а й інші жителі громади.

В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею
Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

"Проєкт дуже амбітний. Він таким був із самого початку. Українська влада завжди говорила, що вони дійсно хочуть отримати приклад надсучасного закладу. Я думаю, що це найкраща наша інвестиція в освіту, у школу, у дітей, у наше майбутнє для всіх і кожного", — сказав Луїш Андраде.

В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею
Представник компанії Construção Pública Луїш Андраде, який презентував концепцію відбудованого ліцею. Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею
Підписання Меморандуму про відбудову 25 ліцею представником компанії Луїш Андраде (Португалія) і секретарем Житомирської міськради Клімінським. Житомир, 5 лютого 2024 року. Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

Терміни відновлення, перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська не називає.

"Протягом тривалого часу ми відпрацьовували з португальською стороною саме відбудову 25 ліцею. Були проведені неодноразові онлайн-зустрічі щодо технічного завдання на проєктування. Тому наразі підписано меморандум щодо спільних дій саме відбудови 25 ліцею і освіти у місті Житомирі", — сказала перша заступниця Житомирського міського голови.

Батьки учнів 25 ліцею зустрічалися з Житомирським міським головою і обговорювали меморандум, поінформувала голова батьківських комітетів ліцею Ірина Чаплінська.

"Наразі можу сказати одне: позиція батьків є незмінною та єдиною, — сказала Ірина Чаплінська. — Ми всі хочемо лише одного: якнайшвидшої відбудови нашого навчального закладу, щоб наші діти могли вже найближчим часом піти у свій ліцей на звичайне навчання".

В Житомирі підписали меморандум з португальською державною компанією про відбудову 25 ліцею
Третій форум з відновлення Житомирщини. 5 лютого 2024 року. Фото: Надія Назарук/Суспільне Житомир

Як раніше писало Суспільне Житомир, Житомирська міська рада попередньо запланувала на демонтаж ліцею №25 суму у 18 мільйонів 599 тисяч гривень. У коментарі Суспільному восьмого травня 2023 року очільник міського управління капітального будівництва В'ячеслав Глазунов розповів, що міськрада сподівається заплатити за ці роботи менше грошей, ніж виставляє на тендер. Також чиновник пояснив, чому вартість демонтажних робіт виросла вдвічі у порівнянні із початковою сумою в дев'ять мільйонів гривень.

16 лютого 2023 року у коментарі Суспільному Житомир, говорячи про вартість демонтажу, В'ячеслав Глазунов озвучував цифру у дев'ять мільйонів гривень. Чиновник каже: тоді суму обрахували попередньо і в загальних аспектах.

Житомирський ліцей №25 війська РФ розбомбили четвертого березня 2022 року. Як ліцей виглядав після авіаудару можна подивитися у відео Суспільного. Згодом росЗМІ використали фото розбомленого житомирського ліцею у якості ілюстрації в статті про руйнування будинку у Маріуполі.

Зранку 19 березня 2022 року у Житомирі територію розбомбленого ліцею прийшли прибирати комунальники, а також вчителі, батьки учнів та самі учні. Паралельно тривали пошуки приміщення, де у новому навчальному році вчитимуться учні ліцею №25. Наприкінці травня стало відомо, що учні старших та молодших класів ліцею вчитимуться в окремих приміщеннях.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок