Хмельницьких комунальників навчали досліджувати дерева за новими стандартами

Хмельницьких комунальників навчали досліджувати дерева за новими стандартами

Комунальників міста Хмельницького навчали управлінню деревами. На семінарі познайомили з процесами, які відбуваються в деревах, і яких заходів варто вжити для продовження їх життя.

Про це Суспільному розповіла співорганізаторка курсу інспекторів стану дерев в Україні Олена Вакаренко.

За її словами, у Хмельницькому комунальникам показують, як на практиці застосовувати знання, отримані у Києві. Там упродовж двох тижнів навчали досліджувати дерева за новими стандартами.

Олена Вакаренко показала на практиці, як досліджувати дерева, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький
Олена Вакаренко показала на практиці, як досліджувати дерева, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Це був перший пілотний курс для людей, які в майбутньому поширюватимуть знання про стан дерев і щоб вміти діагностувати стан дерев в міських насадженнях", — пояснила Олена Вакаренко.

За словами начальниці відділу благоустрою управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради Олени Жугди, на семінарі переймали новий закордонний досвід.

"Більшу увагу, на даний момент, ми звертаємо на молоді дерева, оскільки зі старими ми знаємо, що робити. Ми хочемо впроваджувати якісь нові заходи щодо управління саме молодими деревами. Це — сформувати їм правильну крону, щоб вони в подальшому правильно виростали на наших вулицях", — пояснила Олена.

З її слів, на сьогодні комунальники обрізають і доглядають дерева за старими стандартами, закладеними у 2010-2011 роках, а впродовж курсу опановували більш сучасні підходи.

"Вони нас навчали, які дерева є аварійними та не аварійними, які гілки є структурними, які є вигинаючими або вводними. Впроваджувати нові методи обрізки дерев плануємо із липня", — говорить Олена Жугда.

Семінар з управління деревами провів керівник польського інституту "Дерева" Пйотр Тишко-Хмельовець. За його словами, курс адаптували для України.

Семінар з управління деревами провів керівник польського інституту "Дерева" Пйотр Тишко-Хмельовець, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький
Семінар з управління деревами провів керівник польського інституту "Дерева" Пйотр Тишко-Хмельовець, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Переклав разом з українськими колегами підручники. Без дерев клімат змінюється швидко, просто неможливо жити. Але водночас вони повинні були безпечними для перехожих, для руху. Потрібно грамотно їх оцінювати, і рекомендуємо певні заходи, як їх доглядати. Саме це наша мета", — розповів Пйотр Тишко-Хмельовець.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок