Нову домівку отримали 19 родин переселенців на Київщині

Нову домівку отримали 19 родин переселенців на Київщині

гуртожиток Михайлівка-Рубежівка
Гуртожиток для переселенців в селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині. Фото: Влада Колодій/Суспільне

Гуртожиток для 19 родин переселенців, які втратили житло під час вторгнення, відкрили в селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Влада Колодій.

Раніше тут була занедбана аварійна будівля з цегли. Волонтери разом з Ірпінською громадою перетворили це місце на Центр соціалізації для ВПО. Усі комунікації підключали заново.

"Всередині — зручні та невеличкі квартири 35-36 м² із якісним ремонтом. Є готові туалети та змонтована кухня", — розповідає президент благодійної організації "Житло для ВПО" Ольга Ярошенко.

Перший поверх зробили інклюзивним, а одна з квартир повністю облаштована під людину на інвалідному візку.

Всього тут проживатиме 53 мешканці у складі 19 родин. Серед переселенців — багатодітні сім'ї, вихователь, вчитель, оператор заправки, рятівник пожежної служби, водій автовишки комунальної служби, соціальні працівники, лікарі.

yjdbyf
Гуртожиток для переселенців в селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині. Фото: Влада Колодій/Суспільне

Аліна разом із дитиною виїхала із окупованого Енергодару 24 серпня 2022 року. Чоловік ще деякий час продовжував працювати на ЗАЕС.

Останні півтора року родина проживала разом із родичами в одному будинку. Каже, двом сім'ям з дітьми було затісно. Тепер вони отримали власне житло.

"Комісія розглядала всі заявки, враховуючи першочерговість та пріоритетність. За комунальні платежі буде сплачувати громада або ж допомагатиме область", — зазначив голова КОВА Руслан Кравченко.
yjdbyf
Гуртожиток для переселенців в селі Михайлівка-Рубежівка на Київщині. Фото: Влада Колодій/Суспільне

Весь проєкт гуртожитку коштував $720 тисяч, з яких більшу частину — $600 тисяч виділила польська будівельна компанія. Тому на фасаді є мурал-символ дружби між двома країнами.

Що відомо про переселенців на Київщині

У червні 2022 року в Бородянці відкрили перше на Київщині модульне містечко для людей, що втратили дім через війну. Такі містечка є також в Ірпені, Макарові та інших населених пунктах Київщини.

Станом на травень 2023 року у модульних містечках пристоличного регіону були вільні 3,5 тисячі місць для переселенців. Загалом там можуть мешкати 7,5 тисяч людей.

Київщина прийняла 334 тисячі переселенців. Серед внутрішньо переміщених громадян — майже 600 переселенців з особливими потребами.

Переселенцям на Київщині надаватимуть матеріальну допомогу на оренду житла. Виплати строком на 6 місяців започатковують благодійний фонд "Право на захист" спільно з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

З початку повномасштабного вторгнення РФ послугами столичної служби зайнятості скористалися 7,2 тис. внутрішніх переселенців із 20 областей України. Серед них 72% — жінки.

Київрада затвердила перелік житлових приміщень, які призначені для переселенців у столиці. У липні в Києві підготували перші 37 квартир для переселенців. Пізніше міський голова Віталій Кличко вручив 64 ордери на квартири громадянам з числа ВПО.

У жовтні 15 сімей переселенців отримали квартири в Києві. Це — родини з категорії соціально незахищених громадян, які втратили дім через війну.

На початок