У бібліотеках Хмельниччини не лише читають, а й волонтерять

У бібліотеках Хмельниччини не лише читають, а й волонтерять

Всі 29 бібліотек Хмельницької громади працюють з початку повномасштабного вторгнення Росії й до сьогодні як волонтерські хаби. Ця діяльність додалася до основної – культурно-освітньої.

В імпровізованому укритті, під час повітряних тривог та у вільний час працівники Центральної публічної бібліотеки в’яжуть військовим на фронт шкарпетки. Працівниця бібліотеки Ганна Марчук каже: узялась за цю справу після повномасштабного вторгнення. Згодом доєдналися колеги. Пригадує розмову з волонтером, який возив теплі шкарпетки на передову.

У бібліотеках Хмельниччини не лише читають, а й волонтерять
Працівниці Центральної публічної бібліотеки в’яжуть військовим на фронт шкарпетки, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Я просто запитала: "Якого розміру, яке побажання? ", — а він каже: "Ви знаєте, якщо один міряє, то п’ять людей стоїть і чекає, щоб на нього не підійшло. — "Ну, як не будеш в’язати".

Понад 300 пар передала тільки Ганна Марчук. Бібліотекарі кажуть: задля шкарпеток розпускають вовняні светри й шарфи.

"Та нас тут багато: хто мотає, хто нитки приносить, змотує, закупляють в "Секонд хенді" речі, розмотують", — пояснює Ганна Марчук.

Директорка централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади Тамара Козицька розповідає: скільки загалом передали допомоги – не рахували. Матеріали для виробів приносять і відвідувачі.

У бібліотеках Хмельниччини не лише читають, а й волонтерять
У бібліотеці виготовляють окопні свічки для військовослужбовців, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Наприклад, в Масівцях бібліотека — найперша освоїла технологію виготовлення свічок. Бібліотека села Пирогівці — там роблять свічки. Також вони плетуть сітки. Це завжди робота спільна, особливо у сільських бібліотеках, бо вони живуть у селі. Це завжди і клуб і школа, і таке, в них є активісти, є волонтерські пункти", — розповіла Тамара Козицька.

У бібліотеці та будинку культури в Іванківцях та Олешині взимку по кілька разів на тиждень роблять окопні свічки для фронту місцеві жителі разом із бібліотекарями. З перших днів війни почали допомагати військовим продуктами, розповідає бібліотекарка Тетяна Гаврилюк. З минулого року передають і окопні свічки.

"Вони попросили. Кажуть: "Ми в полях стоїмо, - наші сільські, - стоїмо в полях і нам холодно, хоч би якогось чаю зігріти". То ми віддали їм", — каже Тетяна Гаврилюк.

Тетяна Гаврилюк каже, у бібліотеці за останні два роки стало на півтори сотні більше читачів.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок