"Все міряємо сотнями": волонтери з Хмельниччини відправили допомогу військовим

"Все міряємо сотнями": волонтери з Хмельниччини відправили допомогу військовим

Волонтери з села Пирогівці, що на Хмельниччині, передали військовим на фронт власноруч виготовлену продукцію. На запит бійців зробили окопні свічки, запальнички, маскувальні сітки, шапки й інші речі.

Про це розповіла волонтерка Галина Аршинова.

За її словами, усе, що просять бійці з передової, місцеві жителі виготовляють в господарському приміщенні на території православного храму. Саме там розташований волонтерський центр упродовж півтора року. Це стало можливим після того, як релігійна громада перейшла до Православної церкви України.

Волонтерка Галина Аршинова з Хмельниччини
Волонтерка Галина Аршинова з Пирогівців, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Місцева жителька Надія Петрова каже, волонтери приходять у центр щодня в будні. Приміщення опалюють одним електроприладом, через це там холодно.

"Солдатам ще холодніше, тому ми так і сидимо. Кроєм фліс на шапки та підшоломники для військових з обрізків, які дають у швейних цехах Хмельницького. Не рахуємо, скільки нарізаємо за день. Працюємо, доки не замерзаємо, а тоді йдемо додому", — зазначила Надія Петрова.

Волонтери з Пирогівців, що на Хмельниччині, шиють шапки для військових
Волонтери з Пирогівців шиють шапки для військових, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Волонтерка Галина Аршинова розповіла, шапки — теплі й зручні, військовим подобаються. Крім них, виробляють запальнички, які горять до десяти хвилин, окопні свічки, чаї з лікарських трав, які самі збирають, сушать та фасують.

"Все міряємо сотнями": волонтери з Хмельниччини відправили допомогу військовим
Волонтери з Пирогівців виготовляють окопні свічки, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

"Все міряємо сотнями. Наш контингент — це дівчата поважного віку, тобто пенсіонерки. Вони ходять постійно, все роблять, попри те чи холодно, чи тепло. Хочемо, щоб якнайшвидше війна закінчилась. Відгуки тільки позитивні за нашу роботу. Нам дякують, просять ще", — пояснила Галина Аршинова.

Житель села Пирогівці Петро Матвіюк каже, його родина перевезла з Польщі та Ірландії для українських військових 12 автівок вартістю від семи до дев'яти тисяч євро.

Волонтер Петро Матвіюк з Хмельниччини передає машини для військових
Волонтер Петро Матвіюк передає машини для військових, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

"У нас є можливість з-за кордону везти автомобілі, вони розмитнюються тільки для військових. Ми їх сюди приганяємо за запитом й віддаємо безпосередньо на передову", — розповів Петро Матвіюк.

За його словами, за півтора року до пирогівських волонтерів долучаються пархомівецькі й бахматівські — жителі сусідніх сіл.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок